Ett fantastiskt äventyr

Recension på biofilmen "Djungelboken".

Bio
Djungelboken
Regi: Jon Favreau
I rollerna: Neel Sethi, Bill Murray, Idris Elba m fl.
Betygsfglar4

Disneys tecknade version av "Djungelboken" från 1967 är mer eller mindre helig bland oss svenskar. Den gamla succén är också vad Jon Favreau har förhållit sig till i denna live action-version snarare än Rudyard Kiplings originalberättelse. Även om det har gjorts utrymme för artistisk frihet så kommer du som har sett den tecknade filmen inte att uppleva någonting direkt oväntat rent storymässigt. Men hur storyn berättas, det är en annan femma.
Även om filmen har otroliga mängder charm och ofta är rolig, mycket tack vare Baloo (röst av Bill Murray), så är tonen här betydligt mörkare och mer hotfull. Favreau tar oss igenom berättelsen på ett väldigt snyggt och spännande vis. Man sitter fastklistrad i stolen, rädd för att blinka för att man då riskerar att gå miste om ens en sekund av den urläckra djungeln som helt obegripligt är 100 procent dataanimerad. Det är otroligt snyggt. Unge Neel Sethi gör ett beundransvärt jobb som Mowgli med tanke på att han inte har haft verkliga personer att förhålla sig till. Men det som imponerar mest är djuren. Baloo, Bagheera, Kung Louie, Shere Khan, vargarna och alla de andra ser ut och rör sig som riktiga djur. Scarlett Johanssons Kaa är extremt obehaglig och kommer få biobesökare med ormfobi att skruva på sig rejält i stolen. Det är helt enkelt oerhört verklighetstroget, med undantaget att de kan prata, och 3D-effekterna kommer här verkligen till nytta.
Favreau lyckas extremt bra med balansgången att tilltala en vuxen publik samtidigt som han inte tappar fokus på att "Djungelboken" i första hand är en äventyrsfilm för de yngre. Det är spännande men aldrig för skrämmande. Det är roligt men aldrig fjantigt. Den enda invändningen jag har är när man ska knyta ihop säcken inte kan undvika att ägna sig åt publikfrieri av den sockriga sorten. Men det är en liten invändning. "Djungelboken" är inte långt ifrån att vara fullträff.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.