Pretentiös med få höjdpunkter

Recension av biofilmen "Batman v Superman: Dawn of Justice". 

Bio
Batman v Superman: Dawn of Justice
Regi: Zack Snyder
I rollerna: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot m fl.
Betygsfglar2

Zack Snyder är extremt ojämn. Han blandar fullträffar (Watchmen) med riktiga bottennapp (Sucker Punch). Hans "Man of Steel" från 2013 fick mycket skit men jag tillhör den skara som tycker att den var helt okej. Väldigt bra första halva, dålig andra halva där karaktärerna flyger genom olika byggnader i 45 minuter.

Upplägget från "Man Of Steel" känns igen nu när Superman får sällskap av andra hjältar i "Dawn of Justice". Två tredjedelar av filmen är uppbyggnad, ett drama, för att sedan explodera i ett actionäventyr sista tredjedelen. Filmen tar sin start där "Man of Steel" slutade. På marken, där civila dör i förstörelsen av Supermans strid uppe bland skyskraporna. Bruce Wayne bevittnar allt på plats och tar inte det hela med ro utan ser Superman mer som ett hot än en hjälte och bestämmer sig för att sätta stopp för honom. Det är en smart och snygg inledning. Men förutom den fungerar inte filmens första del alls. Tempot är segt som sirap, CGI-kulisserna överanvänds, flytet i berättandet är icke existerande, det haglar konstiga drömsekvenser och Jesse Eisenberg slår världsrekord i överspel när han som Lex Luthor spelar ut hjältarna mot varandra. Men framförallt tar filmen sig själv på alldeles för stort allvar. Zack Snyder vill vara storslagen och artistisk men resultatet blir väldigt pretentiöst.

Till skillnad mot "Man of Steel" så höjs filmen av dess actionsekvenser. När Batman och Superman efter många om och men äntligen går i clinch blir det väldigt bra. Det är coolt, snyggt och engagerande. Ben Afflecks åldrande, ärrade och mer cyniska Batman är också väldigt lyckad. Filmens överlägset största behållning är dock Wonder Woman spelad av Gal Gadot. Hon har en liten roll men när hon gör sin "riktiga" entré i filmen är det gåshud över hela kroppen. Filmens slutdel bereder också väg för kommande "Justice League"-filmer (DC:s version av Avengers) på ett bra sätt som gör att jag nyfiket kommer titta vidare. Så visst innehåller "Dawn of Justice" godsaker, det är bara synd att man måste genomlida två långa och ganska usla timmar innan man får ta del av dem.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.