Smärtsam hjärtevärmare

Recensioner på biofilmerna "Room" och "Kung Fu Panda 3". Bio
Room
Regi: Lenny Abrahamson
I rollerna: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen m fl.
Betygsfglar4

Som tonåring blev Joy (Brie Larson) kidnappad och placerad i ett litet skjul på sin kidnappares bakgård. Sju år senare är hon fortfarande kvar, men inte ensam. Sonen Jack är fem år gammal och hela hennes värld. I det lilla rummet har Joy skapat en värld för att Jack ska kunna få en sådant rikt liv som möjligt. Men när mor och son en dag under dramatiska former lyckas fly väntar nu helt annan utmaning. Världen utanför rummet. En värld som Jack aldrig har fått se.
Som ni förstår av beskrivningen är "Room" en film som känns i magen. Många som jag har tipsat filmen om säger samma sak: "usch så hemskt, den klarar jag nog inte av att se". Visst gör "Room" ont att se stundtals. Men den värmer även hjärtat på ett sätt som överväger allt. Jacks möte med den riktiga världen, hur han tacklar vardagen som han aldrig har känt till, hur han får lära sig allt på nytt är fantastiskt bra porträtterat. Unge Jacob Tremblay står för en av de bästa insatserna jag sett av en barnskådespelare och Brie Larson är även hon makalöst bra. Visst tär "Room" på själen men inte enbart på ett negativt sätt.
"Room" är gripande, hemskt men framförallt ett vackert konststycke i att övervinna hemsk ondska. Regin må vara lite kantig stundtals och vissa scener är onödigt utdragna för att "Room" ska vara den där riktiga fullträffen. Men den är likväl fantastiskt bra. Ta ett hårt tag om hjärtat och se den.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bio
Kung Fu Panda 3
Regi: Alessandro Carloni, Jennifer Yuh
Originalröster: Jack Black, Angelina Jolie, J.K. Simmons m fl.
Betygsfglar3

Jag är barnsligt förtjust i Kung Fu Panda-filmerna. Jag erkänner. Vad som lockar mig med dessa filmer är inte komedin, Pos charm och klantighet. Nej, det som vinner över mig är actionbiten och skönheten i animeringen. När vi nu är inne på den tredje delen konstaterar jag att just animeringen aldrig har varit bättre. Den är makalöst snygg.
Po återförenas här med sin biologiska pandapappa samtidigt som den nya superskurken Kai besegrar mästare på löpande band och erövrar deras chi, vilket gör honom närmaste oövervinnerlig. Kai har siktet inställt på Po som måste följa med sin nyfunne fader till sin gamla Panda-by för att bemästra denna chi om han ska ha någon chans att stoppa Kai.
Det blir lite överdos av trams och gull när stor del utspelar sig i panda-byn där Po återförenas med sin egen sort. Men det är som vanligt full fart, den där gnuttan mörker som de två föregångarna hade är intakt och även om det inte kommer i första hand så är det ganska roligt stundtals. Framförallt är det häftigt och som jag var inne på tidigare, vansinnigt snyggt. Man bara sitter och gapar. Men se den för allt i världen på engelska. Även om ni ska se med barn. Om de har lärt sig att läsa. Undertexter finns. Svensk dubbning är horribel.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

kung fu panda 3 jack black bryan cranston