Allegiant släcker allt hopp

Recensioner på biofilmen "Allegiant" och den fjärde säsongen av tv-serien "House of Cards".


Bio
Allegiant
Regi: Robert Schwentke
I rollerna: Shailene Woodley, Theo James, Naomi Watts m fl.
Betygsfglar1

Jag tyckte att den första filmen i "Divergent"-serien hade någonting. Det fanns absolut mycket att klaga på, men den var på något sätt lovande. Shailene Woodley var bra när hon som huvudkaraktären Tris på tonårigt osäkert vis började upptäcka att hon hade förmågor som fick henne att sticka ut från mängden. Men i fjolårets uppföljare gick det utför, både för henne då den motvilliga hjältekostymen inte alls passade samt för serien som helhet. "Insurgent", som del två heter, var långtråkig och började framstå allt mer som en mycket sämre version av "Hunger Games". Med "Allegiant" släcks allt hopp om att så inte skulle vara fallet.
Den onda ledaren är nu besegrad men har direkt ersatts av ledaren för motståndsrörelsen som föga överraskande visar sig vara maktgalen även hon. Den härliga nyheten om att det finns människor utanför väggen som omringar det raserade Chicago bedöms vara farlig och man får fortfarande inte lämna staden. Men Tris och hennes följe lyssnar såklart inte på det, de rymmer och slår följe med människorna utanför som inte heller de verkar ha rent mjöl i påsen. "Allegiant" lyckas vara än mer långtråkig än sina föregångare. Skådespelet är sämre, minsta uns av originalitet är utplånat och det haglar logiska luckor till den grad att jag på riktigt blir irriterad. Ta till exempel när gänget i början av filmen fritar Tris fängslade bror. En vakt tycker att situationen är skum, när den sker, och börjar i rask takt gå nedför en normallång trappa för att skvallra. På den tiden han tar sig ner hinner Tris och gänget med en låtsasavrättning, fixa fram falska resepapper, fixa en bil, snacka en hel del och lämna staden. Fick vakten kramp? Filmen är också fruktansvärt ful med sina dåliga effekter, kantiga regi och ständigt trötta datakulisser. Divergent-serien får "Hunger Games"- och till och med "Maze Runner"-serien, med alla sina brister och fel, att framstå som mästerverk.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tv-serie
House of Cards – Säsong 4
Skapare: Beau Willimon
I rollerna: Kevin Spacey, Robin Wright, Joel Kinnaman m fl.
Betygsfglar4

Frank Underwood (Spacey) lyckades med fula metoder till slut nästla sig hela vägen till posten som president i USA. Direkt spred sig en oro hos mig att serien skulle tappa fart och kvalité. Han hade ju då nått toppen. Hur skulle man ta serien vidare? Jo en kittlande fnurra på tråden när det kommer till äktenskapet med Claire förstås. Där lämnades vi när säsong 3 tog slut och där tar vi nu vid. Det är dålig stämning makarna emellan för att uttrycka det milt. Claire vill ta större plats och ha större inflytande efter alla års stöttande och när Frank klappar henne på huvudet går hon på offensiven, vilket ställer till det för presidenten som är mitt uppe i en valkampanj. Lägg där till hot om avslöjanden av parets smutsiga väg mot toppen, en oväntad dramatisk händelse och säsongen är avverkad i ett nafs.
Det är fortfarande välskrivet och fruktansvärt underhållande. Det politiska spelet tar stor plats men den största tjusningen är hur paret Underwood ständigt lyckas bli hänsynslösare även om man trodde att gränsen var nådd för länge sedan. Kul också med en bra Joel Kinnaman i en stor roll som republikanernas starke man. "House of Cards" fortsätter att imponera.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.