En vacker hjärtevärmare

Recensioner på biofilmen "Brooklyn" och tv-serien "Vinyl".


Bio
Brooklyn
Regi: John Crowley
I rollerna: Saoirse Ronan, Julie Walters, Domhnall Gleeson m fl.
Betygsfglar4

Unga Eilis Laceys (Ronan) framtidsmöjligheter hemma på 1950-talets Irland är begränsade. Med hjälp av kontakter tar hon båten över till Brooklyn, New York för att finna lyckan. Efter en inledande hemlängtan kommer hon så småningom till rätta. Hon hittar kärleken, jobbar och utbildar sig. Livet leker. Men en resa hem till byn på Irland förändrar allt, plikt, skuld och romans gör hon plötsligt är kluven vilket liv hon ska välja att leva.
Saoirse Ronan är makalös i huvudrollen. Förtrollande. Hon går inte att ta blicken ifrån. Samma gäller 1950-talets Brooklyn. Det är otroligt snyggt och Eilis vistelse i Brooklyn har ett romantiskt skimmer över sig, trots vissa motgångar, som gör att man sitter och småler mer eller mindre konstant. När hon återvänder till Irland blir det mer allvarsamt, dystert och tempot tycks sjunka avsevärt. Men Ronan slutar aldrig att engagera. Även om historien är enkel och ganska rätt fram så griper hon tag i dig och får med små medel dig att känna det hon känner. Det är vackert, gripande och stundtals ganska roligt. Brooklyn är en rakt igenom fin film som värmer hjärtat på ett sätt som få filmer av dess sort nuförtiden lyckas med.
Daniel Brännlund

Tv-serie
Vinyl
Skapare: Martin Scorsese, Mick Jagger, Terence Winter
I rollerna: Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Juno Temple m fl.
Betygsfglar4

En serie om rock n' roll under 1970-talet, utspelad i New York, skapad av Martin Scorsese och Mick Jagger. "Vinyl" är precis som du föreställer dig när du läser den första meningen. Smutsig, våldsam, högljudd och drogfylld. I fokus står skivbolagspampen Richie Finestra, suveränt spelad av Bobby Cannavale, som hustlar sin väg igenom en kokande musikindustri, ständigt på gränsen till sammanbrott. Han brottas med pengabekymmer, drogberoende, mord, familjepussel och kärleken till musiken. Det är intensivt.
Ska man likna "Vinyl" med en rockkarriär så kan den mycket väl komma att brinna för starkt och för snabbt för att sedan dö ut. Jag har svårt att den ska kunna hålla den höga kvaliteten som den inledningsvist har haft i längden. Jag hoppas dock att jag har fel, för det här är riktigt vild åktur som jag vill åka med på så länge jag bara kan.
Daniel Brännlund

Vinyl