Mer viktig än bra

Recensioner på biofilmerna "Suffragette" och "The assassin" som har premiär under fredagen.
Bio
Suffragette
Regi: Sarah Gavron
I rollerna: Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson m fl.
Betygsfglar3

Den hårt arbetande tvätterskan Maud Adams (Mulligan) ser den tidiga feministiska motståndsrörelsen som kämpar för kvinnlig rösträtt växa runt om sig. Hon är nyfiken men behåller sin "rätta" plats som fru och mamma, det männen anser är allt som kvinnorna i Londons tidiga 1900-tal är kapabla till. Men när Maud en dag ofrivilligt hamnar i positionen att hon får föra talan för saken enbart för att bli sviken tänds elden inom henne och hon går med i kampen.
"Suffragette" är viktigare än vad den är bra. Det är en film som borde visas på skolor, framförallt för män. Det är skrämmande och starkt att få bevittna hur kvinnor tvingas att gå ut i krig mot staten för att erkännas likvärdiga den halvan av mänskligheten som har en penis. Men historien berättas utan nerv. Den imponerande skaran skådespelare gör bra ifrån sig, men ingen är oförglömlig. Regin är habil men inget utöver det vanliga, manuset av grymt duktige Abi Morgan är förvånansvärt ytligt (förutom Carey Mulligans gåshudsframkallande tal till Brandon Gleeson i fängelsecellen) och historien tänder aldrig riktigt till. Det finns partier där spänning lurar bakom hörnet men som det inte blir någonting av. Vad jag än synar i sömmarna när det kommer till "Suffragette" kommer jag fram till samma slutsats. Det är bra, varken mer eller mindre. Förutom de historiska händelserna som filmen är baserad på. Det är mer än bra, det är som jag skrev tidigare: viktigt. Det är också därför jag mina invändningar till trots vill att alla ska se den.
Daniel Brännlund

Bio
The Assassin
Regi: Hsiao-Hsien Hou
I rollerna: Qi Shu, Chen Chang, Shao-Huai Chang m fl.
Betygsfglar3

"The Assassin" är ingen kampsportsfilm. Det vill jag slå fast redan från start. Visst, det finns grymt snygga strider men de är få och väldigt korta. "The Assassin" är en film om en kvinna som slits mellan sina känslor och sin plikt som lönnmördare. Det handlar om det fria valet. Filmen är byggd på texter från 800-talets Kina där historien även utspelar sig. Nie Yinniang skickas som barn bort från sin provins och förvandlas i händerna av en läromästare till en överlägsen krigare. Men efter att hon avbrutit ett uppdrag skickar hennes läromästare henne hem för att döda mannen som hon i sin barndom var trolovad till.
"The Assassin" är filmkonst. Varje bildruta rymmer en sådan skönhet att jag bara sitter och gapar. Men det är en film som kräver mycket av sin tittare. Det konstnärliga och väldigt långsamma berättandet kräver fullt fokus då historien bärs fram inte så mycket av ord som av blickar och rörelser. Här får du inte din historia serverad utan du måste verkligen engagera dig och sätta dig in i personerna på andra sidan skärmen. Men trots att jag gjorde det så blir jag inte så engagerad som jag skulle vilja bli. Materialet är för tunt. Vilket är synd. Hade lika mycket kärlek ägnats åt innehållet som det estetiska hade "The Assassin" varit en odödlig klassiker.
Daniel Brännlund
Assassin3