Manuset är filmens stjärna

Recension på biofilmen "The Revenant" som har premiär under fredagen.
Bio
Steve Jobs
Regi: Danny Boyle
I rollerna: Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels m fl.
Betygsfglar4

Så sent som 2013 kom det en film om Apple-geniet Steve Jobs liv. "Jobs" med Ashton Kutcher i huvudrollen var dock inte jättelyckad. Därför kändes det inte på något sätt överflödigt att det gjordes ett nytt försök nu med Danny Boyle i regissörsstolen och Aaron Sorkin som manusförfattare. Nu blev det också lyckat. Nu blev det väldigt bra.
Stjärnan i "Steve Jobs" syns inte framför kameran. Aaron Sorkin har på ett lysande sätt valt att ge tittaren en bild av hur Steve Jobs var som person mer än vad han uträttade. Det här är ingen biografi som man är van att se den. Vi får följa Jobs bakom kulisserna vid tre produktpresentationer: den första Mac:en 1984, 1988 när han har fått sparken och ska presentera hemmadatorn NeXT och 1998 när iMac ska presenteras. Tre akter med några få och korta tillbakablickar för att fylla i luckorna. Tiden bakom scenen vid dessa tre tillfällen sker mer eller mindre i realtid och visar effektivt upp Steve Jobs genialitet och brister på ett rappt, underhållande och snyggt sätt. Fassbender är väldigt bra i huvudrollen, Kate Winslet är ännu bättre som hans trogna assistent och Jeff Daniels, Seth Rogen med flera gör färgstarka prestationer som nyckelpersoner i förbifarten. "Steve Jobs" är fräscht utanför boxen och gör att man inte saknar någonting trots att stora händelser som sjukdomen utlämnas helt och att hur allting startade mer eller mindre bara flimrar förbi. Det är oerhört imponerande.
Daniel Brännlund

Bio
The Big Short
Regi: Adam McKay
I rollerna: Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt m fl.
Betygsfglar3

Att göra en film om finanskrisen i USA 2007, som även kom att drabba hela världen, lättförstådd och underhållande är ingen lätt uppgift. Men det är precis vad man lyckas med i "The Big Short". Filmen handlar om de outsiders som före alla andra förutspådde krisen och bestämde sig för att tjäna pengar på den. Man får även en bra inblick i precis vad som gick fel på ett leksfullt sätt där komplicerade begrepp förklaras av kändiscameos (Selena Gomez vid ett black jack-bord , kocken Anthony Bourdain med en fisk-liknelse och så vidare). Det är inte en tråkig stund och det allvarliga ämnet till trots så bjuds man på en hel del skratt. Det skadar heller inte att de tunga rollerna görs av namn som Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt med flera. Men rollerna är ytligt skrivna, vilket är synd då de byggs på verkliga personer och det blir lite väl tramsigt ibland. Lite mer allvar hade inte skadat och grabbigheten slår i taket, vilket i och för sig inte är så konstigt med tanke på ämnet. Men vill du få en inblick i vad som orsakade världsekonomins kollaps och ha kul under tiden är "The Big Short" en film för dig oavsett.
Daniel Brännlund
the big short steve carell ryan gosling