Ett smärtsamt mästerverk

Recension på biofilmen "The Revenant" som har premiär under fredagen.
Bio
The Revenant
Regi: Alejandro G. Iñárritu
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson m fl.
Betygsfglar5

Under filmens inledning är min första tanke: " Iñárritu har gjort en Terrence Malick-film". Mycket på grund av det makalösa fotot av Emmanuel Lubezki som tidigare har jobbat på ett antal av just Malicks filmer. Men även på grund av det närgångna berättargreppet med minnesbilder och poetisk voice-over. Med facit i hand så är väl så inte riktigt fallet. Men nog ligger det en slöja inspirerad av denne mästare över produktionen. Så pass att när någon frågar mig om denna film så kommer "om du gillar Terrence Malick då kommer du att älska den" vara mitt snabba go to-svar.
Handlingen, som till viss del bygger på sanna händelser, kretsar kring scouten Hugh Glass (DiCaprio) som under en pälsjägarexpedition i början av 1800-talet blir svårt skadad i en björnattack. En scen som förövrigt är det obehagligaste jag har sett på film. Utan att avslöja för mycket så blir Glass lämnad att dö av sina kamrater som räds indianer som är dem på spåren. Därefter inleds en ensam mans mäktiga kamp för att överleva, driven av ett brinnande hämndbegär.
"The Revenant" är en mästerlig film in i minsta detalj. Historien rör sig långsamt som sirap vilket ger dig som åskådare gott om tid att ta in varje litet intryck till den grad att du både fysiskt och psykiskt blir oerhört drabbad av det som sker framför dina ögon. Kylan, vätan, smärtan, rädslan, ilskan, allt känns in i märg och ben. Leonardo DiCaprio är suverän. Han må ha gjort ännu bättre insatser tidigare men hängivenheten som han går in med i rollen som Hugh Glass garanterar honom den där Oscarstatyetten han så länge har suktat efter. Det vågar jag lova. Även Tom Hardy glänser i en färgstark biroll. Själva överlevnadshistorien kan för den nitiska realisten kännas väl mirakulös och är du en rastlös själ då kommer du sannolikt att snegla på klockan innan slutet. Jag är ingen av dessa saker. Den kusliga stämningen med sin andlighet griper tag i mig och tillåter mig knappt att blunda under den drygt två och en halv timme långa speltiden. Jag blir berörd, jag lider och beundrar storögt. "The Revenant" är ett mästerverk i min bok.
Daniel Brännlund