En framtida klassiker

Recensioner på biofilmerna "Spotlight" och "Deadpool" som har premiär under fredagen.
Bio
Spotlight
Regi: Tom McCarthy
I rollerna: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams m fl.
Betygsfglar5

"Spotlight" är namnet en grupp grävande journalister på Boston Globe som i början av 2000-talet avslöjade hur den katolska kyrkan mörkade sexuella övergrepp på barn. I filmen med samma namn har dessa journalister varit närvarande när en imponerande skara skådespelare har klivit in i deras skor vilket ger en nästan dokumentär känsla. Det jag vill säga med det är att den här filmen känns äkta. Rakt igenom. Ämnet engagerar tillräcklig i sig men historien berättas med ett tempo som gör att dramat känns som en thriller och stråkarna lyser uppfriskande med sin frånvaro. Här existerar inget effektsökeri. Lägg där till skådespelare som alla som alla kunde ha blivit Oscarsnominerade. Starkast lyser Mark Ruffalo som den intensiva reportern Mike Rezendes. Elden som brinner inom honom går att ta på. Han lämnar ingen oberörd. En passionerad diskussion mellan honom och Michael Keatons rollfigur Walter "Robby" Robinson ger mig gåshud bara jag tänker på den.
"Spotlight" är en nutida "Alla Presidentens Män". En framtida klassiker och mycket möjligt årets bästa film.
Daniel Brännlund

Bio
Deadpool
Regi: Tim Miller
I rollerna: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein m fl.
Betygsfglar3

"Deadpool" är en antihjälte från Marvels bakgård. Hans namn är egentligen Wade Wilson och han är en kaxig och skämtsam smågangster som efter att ha träffat sitt livs kärlek drabbas av cancer. För att rädda livhanken går han desperat med på att utsättas för plågsamma experiment av sadistiska skurkar. Han tar sig ur dem med livet i behåll och superkrafter på köpet. Men han får även ett osmakligt utseende vilket han vill ställa skurkarna till svars för.
Tonen sätts redan i förtexten där skådespelarnas, manusförfattarnas och regissörens namn är utbytta mot saker som "överbetalt svin", "komisk biroll", "trotsig tonåring", "het brud", "brittisk skurk" och så vidare. Den grova och ironiska humorn samt ultravåldet är konstant. Från första sekund till sista. Ryan Reynolds har svinkul i huvudrollen och han levererar tillsammans med sina motspelare cirka 5000 oneliners filmen igenom. Inte alla landar rätt men tillräckligt många gör det för att hålla leendet på plats och tempot är så uppskruvat att det är smått omöjligt att inte bli underhållen. Tänk "Kick-Ass" med en adrenalinspruta i hjärtat och inget sållande bland skämten. Ojämnt men aldrig tråkigt.
Daniel Brännlund
deadpool gallery 03 gallery image