Att spela som kvinnor borde vara beröm

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 38.

"Svenskarna spelade som flickor, speciellt Sedin-bröderna." Det är ett uttalande gjort av den legendariske hockeydomaren Tom Brown efter Sveriges vinst mot Ryssland i World Cup-premiären. Jag skriver "legendarisk hockeydomare" då han beskrivs så i media. Jag har personligen ingen aning om vem han är. Hockey tillhör inte mina favoritsporter. Men det spelar egentligen ingen roll för det är citatet jag reagerar på. "Att spela som en flicka" för att beskriva mesigt eller svagt spel är vida vedertaget och någonting som jag har hört eka från tränare och publik oräkneliga gånger. "Du spelar som en jävla kärring!" och så vidare. Men visst är det dags att vi slopar det uttrycket nu? Inte bara för att det är osmakligt utan för att det är helt felaktigt. Känns det inte som att stå och skrika att jorden är platt?

Tänk på saken. Ta fotboll, hockey, innebandy, ja vilken sport som helst. Vilka är det generellt som filmar och gnäller? Inte är det kvinnorna. Jag säger inte att det inte förekommer inom kvinnlig idrott men om du jämför antalet filmningar och mängden gnäll i till exempel en manlig kontra en kvinnlig fotbollsmatch så skulle männen "vinna" en jordskredsseger. Och kommer du och påstår att det handlar om fysisk styrka så faller argumentet fortfarande platt av nyss nämnda fakta. Ökad fysik styrka borde ju innebära mer motståndskraft, visst?
Det är som det engelska uttrycket "grow some balls" och dess varianter. Som att "balls" ska vara en symbol för styrka. Det finns ju inget ömkligare. En kraftig vindpust och de kan få sin bärare att vackla medan kvinnornas motsvarighet kan tackla i stort sett vad som helst. Där snackar vi regelbunden blödning och oproportionerlig stora levande ting som pressas ut utan krav på sympati. Inget krav på en kram eller varm klapp på axeln för en löst passad boll i skrevhöjd där inte.

Nu säger jag inte att man som åskådare måste sluta använda målande uttryck när man ska yttra sitt missnöje. Absolut inte. Det är uppfriskande. Men vi bör ju hålla oss till fakta. Eller så börjar vi som åhörare bara att tolka det rätt. Istället för att skriva att denne Tom Brown kritiserade de svenska spelarna så väljer man att tolka det som en hyllning. "Tom Brown tror på Sverige". Samma på läktarna och när tränare skäller.
– Fan Brännlund du spelar ju som en kärring!
– Tack coach! Jag fortsätter så här!
Visst, övergången kan komma att bli lite knölig. Men om vi står på oss kanske vi kanske ett skifte till slut sker. Då kanske det där skällsordet tillslut börjar kännas lika fel som det i verkligheten är.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.