En annan självbild kan rädda Björklöven

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 37.

Idag drar hockeyallsvenskan igång och på lördag är det dags för SHL. Äntligen är hockeysäsongen här och landets hockeyarenor står för ljuset i höstens mörka kvällar. I Umeå har Björklöven rustat för en ny säsong och försökt lämna fjolårets säsong bakom sig. Topptippade och med fina vitsord, men det var i mina ögon också vad som fällde laget förra säsongen. En övertro på sig själv och ett kroppsspråk som inte matchade varken spelet eller arbetsinsatsen gjorde att Björklövens säsong i mångt och mycket blev ångestfylld och slutade på tolfte plats. I år är förhandstipsen inte lika upphaussade och det kan mycket väl passa Björklöven. I mina ögon känns Timrå som seriens friska fläkt. De har fått fram en gyllende generation och den unga duon Jonathan Dahlén och Elias Pettersson är som oftast en attraktion att titta på. Ändå får AIK ses som seriens favorit på förhand.

I SHL meddelade tränarna under förra veckans upptaktsträff att Skellefteå är favoriter även den här säsongen, tätt följt av regerande mästarna Frölunda. I mina ögon är Växjö Lakers och Linköping HC två lag som man kan förvänta sig se i toppen av tabellen. Linköping har värvat in bröderna Ken Andre och Mathis Olimb samt rutinerade Niclas Bergfors. ”Clubben” är framtung sett till sina mest meriterade spelare, men Linköping kan gå långt. Skellefteå AIK har vunnit serien fyra år i rad och spelat 6 raka finaler vilket gör att de per automatik tillhör förhandsfavoriterna. Så sent som för en vecka sedan gav laget svar på tal gällande det största frågetecknet inför säsongen, nämligen målvaktssidan. Svaret från Skellefteå blev att värva in den NHL-målvakten Joni Ortio. Därmed faller mitt förhandstips på att de vinner serien, men som SM-guldvinnare tror jag på Växjö.

Smålänningarna har värvat smart på forwardssidan i utvecklingsbara Adam Brodecki, spets i Dennis Everberg och Geoff Platt samt oerhört skicklige målvakten Joacim Eriksson. Växjös gator kan få arrangera guldfest modell större än 2015 till våren. Vem vinner poängligan då? Det gör Broc Little.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.