Största favoriterna i daminnebandyn

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 36.

Det är bara en dryg vecka till SSL-innebandyn drar igång för fullt i Sverige. Kan man inte vänta på det så avgörs Finnkampen i Umeå i veckan (torsdag, herr och fredag, dam). Men den här krönikan handlar inte om det. Den här krönikan handlar om favoritskap och dessutom ett rejält sådant. För en vecka sedan var det upptaktsträff för SSL på såväl dam- samt herrsidan och när samtliga tränares röster hade samlats in hade alla tränare utom en Iksu som blivande SM-guldvinnare till våren. 13 av 14 lag tror att Iksu vinner SM-guld och något annat vore konstigt. Faktum är att Umeålaget, mest troligt, besitter den bästa truppen ett innebandylag har haft på papperet i daminnebandyns historia. Stora ord tänker ni, men en snabb överblick av truppen gör att detta går att försvara relativt enkelt.

Iksu inkasserar en av världens absolut bästa spelare i form av Corin Rüttimann, polska landslagsbacken Malgorzata Pazio och en av IBK Dalens bästa spelare från förra säsongen i Louisa Turton plus att Alice Granstedt återkommer från skada. Totalt har Iksu 13 spelare med A-landslagsrutin i truppen. Till fredagens landskamp mot Finland i Umeå har Umeålaget med hela nio spelare i svenska landslaget. Allt annat än ett SM-guld och seger i Champions cup vore en skräll i mina ögon. Det handlar om ett av de bästa lagen som noterats på ett papper i svensk daminnebandys historia. Den enda egentliga motståndaren till laget den kommande säsongen är en mental kollaps eller att Kais Mora får in ett par världsspelare inför slutspelet. Lokalrivalen IBK Dalen har det tyngre. Återigen så tappar laget en ledande spelare till lokalkonkurrenten och det är klart att det är otroligt tufft att genomlida återigen. Min inblick i spåkulan säger dock attt det blir slutspel för Dalens damer.

Team Thorengruppen står inför en tung säsong. Laget har tappat flera av de ledande spelarna som tog laget till svenska superligan. Johan Alm, Peter Reinholdt, Fredrik Ottosson, Jesper Berglund och Peter Larsson är tunga tapp. Jag tror att det krävs några tunga värvningar under säsongen för att undvika nedflyttning. Dalens herrar ser riktigt spännande ut. Kan lagets försvar ta laget till en SM-final? Tveksamt, mycket av säsongen handlar om hur bra Nico Scalvinoni och Simon Flühmann kan acklimatera sig till svensk innebandy samtidigt som Måns Parsjö-Tegnér måste vara minst lika bra som förra säsongen.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.