Världens bästa träningstillfälle

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 35.

Härom helgen deltog jag i Tavelsjö halvmarathon. Som alltid innan lopp kantades timmarna, ja till och med dygnet innan, av överdrivna nervositetskänslor. Trots att jag är en helt vanlig motionär som egentligen borde vara nöjd om jag tar mig i mål kan jag inte hejda fjärilarna som börjar fladdra i magtrakten och illamåendet som börjar välla upp när det ska sportas med en nummerlapp på bröstkorgen. I bilen på väg till Tavelsjö förra lördagen ifrågasatte jag varför jag anmäler mig till lopp i tid och otid då det innebär att jag mår skit en tid innan det är dags. Men bara någon timme, faktiskt under tiden jag sprang, senare kom jag dock på svaret: Att delta i lopp är världens bästa träningstillfälle!

Du har aldrig så många träningskompisar som kan agera draghjälp som när du är med i en tävling. Råkar den du, för dig själv, utsett till farthållare plötsligt rycka iväg utan att du orkar hänga på kommer det snart segla upp en ny vid din sida som kan bli din nya hare. Du har heller aldrig en lika bra hejarklack som kan motivera dig att fortsätta framåt även när benen känns blytunga som under ett lopp. Jag blev förvisso påhejad av en äldre dam med rollator som jag passerade under ett träningspass i somras ("Heja, heja, du har ingen bakom dig!" ropade hon med hes röst och stor entusiasm), men i Tavelsjö fanns det en uppsjö människor längs vägen som hejade och överröstade benens rop på vila. När du sedan väl tagit dig i mål i ett lopp väntar oftast någon form av fika. Jag vet inte hur det är för er, men jag har då aldrig varit med om att någon står utanför min bostad en grå tisdag och trycker kexchoklad och tetrafestis i handen på mig efter en avslutad löprunda. Efter varje lopp jag avslutat funderar jag dock på var jag kan hitta en person att anlita till detta uppdrag.

Jag skulle kunna ge fler exempel, men jag tror ni förstår grejen – att anmäla sig till ett lopp behöver inte nödvändigtvis vara ett slutgiltigt mål för din träning, utan bara en del av den. Världens bästa tillfälle för träning, dessutom. För att få bli påhejad under sin träning och därefter bli rikligt belönad i kexchoklad är det till och med värt att vara kräknervös under några timmar.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.