Klä dig i blågult – nu sluter vi samman

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 23.

Det är alltid en speciell känsla som närmar sig då den kommer. EM-sommaren. Mästerskapssommaren. Och kanske framför allt, den sista Zlatansommaren. Den 10 juni inleds fotbolls-EM och måndagen den 13 juni går Sverige in i turneringen. Ett landslag som blivit bespottat och hånat för att vara en av de sämsta trupperna ett svenskt landslag har skickat till ett mästerskap det senaste seklet lever nu med hela blågula Sveriges förhoppningar och drömmar på sina axlar. För nu är allt glömt, till och med dunderfiaskot 1–4 på Friends Arena mot Österrike.

Sveriges landslag gör det med en härförare och dirigent som spelar på sin nuvarande mentala hemmaplan, i sitt kungadöme och i sitt egenregisserade drama som vi alla är inbjudna att bevittna. Vad ska man då annars följa för historier under EM? Frankrike som alltid vinner hemma är en. De två senaste gångerna som fransmännen arrangerat ett stort mästerskap i fotboll, EM 1984 och VM 1998, vann de turneringarna. Det är en historia i sig. Manuset är redan skrivet med Karim Benzema som lagets kanske största stjärna som inte tagits ut i truppen på grund av att han misstänks ha medlat kring en sexskandal med landslagskompisen Mathieu Valbuena. Där finns sidospåret.

Konstant oslagbara Tyskland lämnar storstjärnan Marco Reus utanför truppen samtidigt som de ska ersätta rutinen från Philipp Lahm och Miroslav Klose, men de gör det med EM:s kanske starkaste trupp. Nya stjärnlaget Belgien, rankade som nummer ett i världen inför EM, med massor av världsstjärnor som Eden Hazard och Kevin De Bruyne. Blir de att räkna med trots att landets två ordinarie mittbackar och lagkaptenen Kompany missar EM på grund av skador? Eller ska England äntligen lyckas? I år finns faktiskt chansen med mängder av talang i Harry Kane, Daniel Sturridge och Dele Alli. Är det någon gång England ska vinna kanske det är nu, men försvarslinjen är nog för svag för det. Nej, Tyskland vinner EM. Polen blir den stora skrällen, med Robert Lewandowski som härförare. Sverige går vidare från gruppen, det är helt realistiskt att förvänta sig och Zlatan hyllas enormt. Men det visste ni ju redan. Det är mästerskapssommar. Nu njuter vi – och klär oss i gult och blått.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.