Nu måste vi faktiskt göra något åt det här

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 19.

Ni vet hur det ser ut, det ska kollas, det ska uppdateras och det ska fotas. Den gångna helgen har jag vid olika tillfällen träffat två olika 12-åringar i min släkt och man skulle kunna säga att min helg har varit en studie i vår nästa generations vardag. Det bör sägas också att som bakgrund till mina observationer har jag haft tv-serien, "Gympaläraren" i bakhuvudet. Den handlar helt enkelt om hur skolelever dras från att delta i idrotten på skolan och att barn rör på sig alldeles för lite. Nu kan vi inte blunda för det längre. Jag frågade en av 12-åringarna i min släkt hur många i den personens klass som spelade fotboll. ”Det är två som gör det”. Min haka föll till marken. När jag var liten spelade ju alla fotboll. Jag frågade hur ofta de samlades med kompisarna och lekte, idrottade eller umgicks utomhus i någon aktivitet. Jag fick svaret: ”det gör man inte längre”. Min värld rasade samman.

Det går inte längre att ignorera det faktum att vår nästa generation rör på sig för lite. Bland oss vuxna så har fitnesstrenden aldrig varit starkare, men för barnen har surfandet och skrollandet heller aldrig varit starkare. Det är vi vuxna som har försett barnen med läsplattan, mobiltelefonen och datorerna och då måste även vi ge dem medlen, inspirationen och behovet att röra på sig. Det här är alarmerande och det var inte före Kalle Zackari Wahlström ristade in det i min hornhinna som jag faktiskt förstod att vi inte behöver något regeringsbeslut för att göra det här bättre. Det krävs helt enkelt bara att vi hittar på något för att få våra barn, unga släktingar och nästa generation att börja röra på sig.

Vi lever i en ny tid och att samlas kring aktivitet och rörelse är inte lika naturligt som när jag växte upp på 1990-talet. På den tiden samlades jag och de andra barnen i närheten för att spela fotboll, leka kurra gömma, leka stuntman eller spela landhockey. Tanken har ofta slagit mig. Vi vet säkert om det, men kanske tänker vi på det för sällan. Det är vår nu. Snart sommar. Ta med dina nära och kära ut. Låt läsplattan, datorn och statusuppdaterandet ta semester i år. Vi lever som vi lär och nu får det faktiskt vara nog. Nu måste vi börja leva igen och inte bara ta bilder på då vi låtsas att göra det.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.