Vårens främsta och härligaste tecken

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 17.

Det har varit en otroligt härlig vinter om man ser tillbaka på underhållningsvärdet i idrottsvärlden. SM-slutspelet i ishockey blev högoktanigt, SHL-kvalet blev en klassiker, innebandysäsongen bjöd på rekorddag på Tele2 Arena och mycket annat. Men inte att förglömma att vi just nu upplever vad som, i mina ögon i alla fall, är den största idrottsliga skrällen genom alla tider – Leicester Citys saga i Premier League.

Snön i Umeå har tinat bort och konstgräsplanerna har invaderats sedan en tid tillbaka. Dagarna börjar bli längre och man kan gå ut från en biosalong på kvällen och få sig en känga i ansiktet av tanken att det är vår. Som fotbollsälskare börjar det då pirra i kroppen. De lokala serierna har dragit igång, gärdsgårdsserierna samlar byar över kaffe och klagosång om myggor och regn. En underbar tid. Men i fotbollens finrum händer också något unikt. Jag vill inte bli enkelspårig, men det som sker i fotbollsallsvenskan just nu vill man bara inte missa. Den första allsvenska månaden har redan bjudit på delikata drömmål, lag i desperat behov av segrar och målfester. Men för att göra detta mer relevant för dig som läsare så är det ju adekvat att fokusera på det faktum att din region just nu är den stora snackisen.

När Östersund gick upp i allsvenskan så skrev jag några rader om betydelsen det hade för egentligen hela fotbollsnorrland. Det kan ibland vara avlägset för en sexåring i Kiruna, Boden eller Vindeln att drömma sig bort till de stora arenorna, men nu när den allsvenska kartan har ritats om så innebär detta att fler i de norra regionerna känner att allsvenskan är närmare än någonsin. Östersund har fått experter att förklara sin kärlek till laget och GIF Sundsvall leder i denna stund allsvenskan. Ja, du läste rätt. Två lag från den norra delen av Sverige charmar just nu Sverige. Det är häftigt, oväntat i min mening och berikande för de tjejer och killar som drömmer om fotbollens strålkastarljus. Jag drömmer mig tillbaka till när jag slog frisparkar på Rickvalla i Myckle utanför Skellefteå som liten, till myggdimmorna i Renbergsvattnet eller till Vebomarks perfekta gräsplan. Den svenska fotbollen har börjat tina fram över hela landet. Jag älskar det.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.