Det handlar om att resa sig efter ett fall

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 15.

Den 1 april skedde något som många än idag tror att det var ett aprilsäkmt. Modo hockey åkte ur SHL efter att ha förlorat ett kvalspel mot Leksands IF över sju matcher. Föreningen som kallar sig ”the heart of hockey” stannade för en stund. De var besegrade. Sedan SHL startade säsongen 1975/76 har Modo spelat alla säsonger i Sveriges högstaliga i ishockey utom 1984/85. Året innan åkte Modo ur och då tog de sig tillbaka direkt, året efter. Men nu är verkligheten en annan.

Bara själva uttåget ur SHL innebär förlorade intänkter på väldigt mycket pengar och minskade reklamintäkter på grund av minskat intresse från riksmedia. Det handlar om rejäla summor och detta berör inte bara Modo som förening utan det går ner till varje arbetare i staden Örnsköldsvik, varje supporter och varje företagare i den orten. Örnsköldsviks största marknadsföringsvapen har blivit kapade vid fotknölarna, men föreningens supportrar har efer degraderingen visat ett sällan skådat hjärta för sin förening. För det hela handlar ju om det, att resa sig när man faller.

Direkt efter degraderingen påbörjade Modos fans en kraftsamling. Fansen erbjöd sina tjänster för att vara med på tåget att ta sig tillbaka till Sveriges högstaliga i ishockey, tusentals fans blev medlemmar i föreningen och en man anmälde till och med sin hund som ny medlem i Modo hockey. Samhörigheten hade nästan inga gränser. Jag blev rörd. Idrott förenar och sådant gör mig mer blödig än mycket annat. Hela historien har så klart en annan sida. Den historien man kan berätta om Leksands IF. Även den är varm och berörande, men med ett finare slut. I stället väljer jag att fokusera på Modo. Det är en förening som är djupt rotad i den svenska elitidrotten. De har nu blivit omkullsparkade, slagna och nere för räkning. Det är nu själen ska bevisa sig. Kan föreningen resa sig i den storm som just nu blåser kring laget? När fansen visade sin karaktär efter degraderingen blev svaret enkelt. Modo kommer att komma tillbaka. The heart of hockey vill pound again.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.