Hur mår Norrlandshockeyn egentligen

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 13.

Vi befinner oss just nu i ett osande slutspel i ishockeyn. Skellefteå AIK avfärdade HV71 med lika mycket möda och besvär som det krävs för en katt att äta upp en skinkskiva. Luleå ångar vidare mot Färjestad och när den här krönikan skrivs leder Luleå med 3-1 i matcher. Det tappar de inte för andra året i lag (det var exakt den minan som Luleå gick på under förra säsongens slutspel mot Frölunda). Nu tillåts vi att börja drömma om ett möte mellan Luleå och Skellefteå i finalen. Men så klart vore det ännu roligare om det blev ett möte först i final. Men där uppe, ja alltså längst upp i det allra finaste rummet med det finaste porslinet – där mår ishockeyn bra i norr. Det gör den inte en bit längre ner.

Modo ser ut att klara sitt kval och behålla sin SHL-plats. Och här måste vi verkligen ta oss en rejäl funderare. Det har pratats om att Modo skulle må bra av att åka ner i hockeyallsvenskan och börja om och att Modo inte är bra nog att vara kvar. Men ni som går i de tankarna, förstår ni vad en degradering av Modo skulle innebära för staden, Örnsköldsvik. Det hade varit som att ta bort stadens själ. Men inte nog med det, de arbetsmässiga komplikationerna skulle vara förödande. Man tänker sällan på hur mycket arbete en SHL-klubb genererar. I själva klubben finns ett flertal tjänster som vid en degradering så klart skulle skäras bort omgående. Externa mediabyråer, journalister, småföretagare och näringslivet i sin helhet påverkas i en stor utsträckning. Det skulle bli ett hårt slag för hela orten, inte minst för supportrarna.

Nu ser det ju förvisso väldigt bra ut för Modo. De leder med 2-0 i matcher (när denna krönika skrivs) och dessutom har de hockeygudarna på sin sida. Färjestad kallade tillbaka Johan Olofsson, som varit en av Leksands bästa i kvalet, och både Robin Jacobsson och Simon Erlandsson är skadade. Modo vinner den matchserien och spelar i SHL kommande säsong. Asplöven ser ut att åka ur hockeyallsvenskan. Det gör mig ledsen, men främst för att jag känner med det enorma arbetet som Per Kenttä har lagt ner i den klubben. Förresten ... Luleå vinner SM-guld – även på herrsidan. Där har ni mitt tips inför vårslutet.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.