Ett osannolikt drama

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 11.

SM-slutspelet i innebandy har rivstartat och för Umeålaget IBK Dalen har det inneburit två raka segrar mot ett på förhand favorittippat Växjö Vipers. Båda de två inledande matcherna har avgjorts i förlängningen och matchen som utspelades i söndags var något utöver det vanliga.

Med över 2000 personer på läktaren och två lag som ville bevisa att uttråkningsmatchen från i torsdags bara var en engångsföreteelse var förutsättningarna goda. IBK Dalen och Växjö Vipers bjöd på show – och det är bara frågan om ordet show räcker till. Lagen följdes åt till 5–5 i den tredje perioden. Med 19 sekunder kvar av matchen gjorde Växjö 6–5 och ett stort antal från publiken började gå mot utgången. Men de hann inte långt. Med bara sju sekunder kvar av matchen hittade matchens huvudrollsinnehavare, Jim Johansson, av en lucka bakom Växjös målvakt och kvitterade. Umeå Energi Arena exploderade och vi hade serverats ett drama. I förlängningen avgjorde Dalens landslagsstjärna, Jonas Svahn. Detta skedde med 17 sekunder kvar av förlängningen. Det är exakt sådant här som gör att jag älskar innebandy. I många andra sporter hade matchen varit avgjord vid 5–6. Det hade varit över, slut, finito, termino. Men i innebandyn räcker det med några sekunder för att helt förändra en match. Jag älskar det.

IBK Dalen leder matchserien med 2–0 i matcher och när du läser den här krönikan har även match tre spelats. Jag hävdar redan nu att Dalen kommer att vinna matchserien. På torsdag inleder Iksu sitt slutspel. De möter Karlstad och något annat än att Iksu tar tre raka matcher ser jag som en skräll. Iksu kommer att spela SM-final. I kvalet till superligan har Team Thorengruppen hunnit spela en match. De vann över Salem med 15–3. Direkt pinsamma siffror för Salem. Jag har i en tidigare krönika berättat om Thorengruppens härdsmälta i kvalet mot Kais Mora för några år sedan. Då hade ett bottenlag i Korpen gjort det bättre än vad Thorengruppen gjorde – den här gången är laget redo för innebandyns finrum. Team Thorengruppen kommer att spela i SSL nästa säsong.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.