Ett monumentalt fiasko

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 9.

I söndags fick IF Björklöven avsluta sin säsong redan i februari månad. Säsongen avslutades i ett becksvart mörker och total dystopi. Leksand besegrade Björklöven med hela 10–4 och de siffrorna talar sitt tydliga språk kring den säsong som "Löven" har haft. Bara förlusten i sig är totalt oförsvarbar och då har vi inte ens kommit till säsongen i sig. Det är få gånger som det har varit så relevant att gå ut i vedboden och plocka bort plastskyttet och borsta av pappas gamla Stiga-motorsåg – för här kommer en rejäl sågning. IF Björklöven har sedan slutet av sommaren varit uppe bland molnen, men de glömde dock att komma ner när pucken släpptes lagom till seriestart. Jag var på plats för att se hemmapremiären mellan Björklöven och Västerås. Det var två lag som då hyllades som favoriter. Två lag som målades upp och placerades på en piedestal. Men nu, några månader senare, när vi vet utgången av hockeyallsvenskan så vet vi också att ju högre förväntningarna blir, ju tyngre blir fallet. Det vet Björklöven och Västerås bäst av alla i Sverige just nu.
Jag är inflyttad till Umeå och har ingen koppling till laget, men jag förstår verkligen er som har stått på läktaren under hela säsongen och gömt era ansikten i handflatorna gång efter gång. Ni har verkligen rätt att få svar på era frågor. Hur kunde detta ske? Hur kunde ett lag som var så favorittippat sluta trea från slutet. Och inte nog med det, förlora sista matchen för säsongen med 4–10? Min analys är att svaret är mentalt. Laget kunde för det första inte hantera favoritskapet som laget fick redan från dag ett. Jag minns att jag läste en krönika inför säsongen där det pratades om att spelarna redan då trodde att de var världsmästare, och det klingar inte positivt. Faktum är att Björklöven var naiva i sitt spel genom hela säsongen och mentalt hann lagets självbild aldrig korrigeras till att passa resultaten.
Tommy Jonsson har ett långt kontrakt, men det är självklart att det under resan väkts frågetecken kring hans vara eller inte vara i föreningen. Hur föreningen än går tillväga så går det inte att förändra sanningen. Björklövens säsong var ett monumentalt fiasko.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.