En jakt som trotsar allt förnuft

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 46.


Vad gör dig riktigt, riktigt lycklig? Är det vänskapen? Känslan av blint förtroende och nästintill fysisk samhörighet med någon som känner dig utan och innan och ändå accepterar dig fullt ut, inte bara trots – utan kanske just för – alla dina brister? Kanske är det blixtförälskelsen – den där omtumlande och elektriska förvirringen när en ny person kommer in i ditt liv och ersätter behovet av sömn, fast föda och sunt förnuft? Eller är det kanske föräldraskapet, dessa stunder då tröttheten och känslan av otillräcklighet ger vika för en stolthet och kärlek till ditt barn så mäktig och allomfattande att den måste vara nära besläktad med galenskap? Slå ihop allt de där, så får du en antydan till min eufori av att upptäcka en riktigt bra podcast.

Det är inte sunt, jag vet. Mitt sökande är metodiskt, tidskrävande, utmattande och ofta frustrerande. Det sker på bekostnad av personliga relationer, sömn och allmänhälsa. För varje minut av guldkorn som vittjas fram ur den digitala syndaflod av ljudproduktioner som strömmar fram på nätet tvingas jag utstå timmar av själsdödande lervälling. Ändå stiger jag varje morgon åter upp, drar på mig vadarbyxorna och rör mig långsamt och målmedvetet ut i strömmen. För den finns ju där ute, den perfekta podden. Den vita valen.
Men till dess att jag hittar den, här är tre tips på podcasts som ändå gör mödan värd just nu:

1. Fördomspodden. Vinnaren av Årets journalist vid Tidskriftspriset och mästaren av dubbla negationer – Emil Persson – har tagit fram ett intervjukoncept lika enkelt som genialt: Helt baserat på fördomar. Emil kommer helt enkelt med påståenden baserat på sina egna fördomar om gästen – som bemöts efter bästa förmåga. Favoritfördom: När han (helt riktigt, visar det sig) antar att Fredrik Wikingsson lidit av förhudsförträngning som ung.

2. What really happened? Kända och okända nyhetshändelser hamnar under lupp när Andrew Jenks söker nya narrativ av gamla historier. Räddade boxaren Muhammad Ali verkligen en man från självmord? Blev Britney Spears tokig på riktigt, och stängde aspirerande presidentkandidaten Chris Christie verkligen USA:s viktigaste bro bara för att jävlas med en meningsmotståndare?

3. En mörk historia. Precis som mästerliga Rättegångspodden låter En mörk historia oss följa med i förhör, rättegång och medierapportering runt några av landets mest obehagliga rättsfall. Senast: Arbogakvinnan.
Jonas Pekkari 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.