Vad är motsatsen till foodie?

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 43.


Det är nämligen jag. Alltså, jag har ju ingenting emot mat – jag gillar den till och med. Forskning har dessutom visat att mat är en förutsättning för att överleva – och jag tänker inte sätta mig upp emot flera års vetenskapliga studier – jag önskar bara att ni kunde besinna er. Det finns ju nämligen ingen måtta på er gastronomiska besatthet, ert fixande och trixande, hummande och tjorvande, pillande och sniffande kring maten.
Det är handsmidda filéknivar hit och specialimporterade gjutjärnspannor dit. Det är enrisbakad gös, björkeldad vildgås, lönnsmör och pilgrimsmusslor varsamt badade i sjudande skaldjursgarom. Plötsligt har varje genomsnittlig radhusfarsa förvandlats till en Michelinkock i granbarksgarvat skinnförkläde vars nyanskänsliga gom skulle implodera vid blotta åsynen av en djuptallrik 7-minutersmakaroner.
En mysig kväll på restaurang är inte längre en social tillställning, utan ett jurymöte med den inofficiella White Guide-panelen som skoningslöst sågar syrligheten i rödvinsreduktionen eller hånfullt skrockar åt en pinsamt feltempererad 2005 års Château Soudars. Jag gör mitt bästa för att hänga med, men delar väl i ärlighetens namn in mat i tre kategorier. Inte gott, gott och jättegott. Allt är godtagbart, så länge det inte är omedelbart hälsovådligt.

Jag skulle med glädje leva på rymdmat fem dagar i veckan – ni vet, sådana där tuber med organisk näringslösning som astronauter, maratonlöpare och svårt sjuka långvårdspatienter intar som livsuppehållande insats – och så passa på att njuta av något lite smarrigare under helgen.
Att inte behöva TÄNKA på mat under veckorna, så otroligt befriande. I stället står jag där och skäms i min ensamhet när jag för sjuttiofjärde gången samma månad öser ner burktomater och färdigblandad kryddmix i en köttfärssås då det är en av kanske tre rätter min femåring godtar som middagsmat.
Jag säger inte att ert matintresse helt måste upphöra, men NU FÅR NI FAKTISKT BESINNA ER! Bara för att ni sträckkollat två säsonger Chef's table eller tillbringat en salongsberusad långweekend i San Sebastian behöver ni inte förvandlas till AA Gill (R.I.P.).
Och nu frågan som ni alla ställer er: Vad är hemligheten bakom min omåttligt populära köttfärssås? Tacokrydda och färsk timjan. Jättegott.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.