Träffsäkert om »Nya Norrland«

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 42.


Jag är inget stort fan av självbiografier, några har jag såklart läst, men de fastnar sällan länge i mina tankar. Men det finns undantag och det är de grafiska självbiografiska skildringarna. Det är något med formatet kanske: Det känns extra utlämnande och ärligt när författaren illustrerar sina texter.
Anneli Furmark (som också är bildkonstnär och boende i Umeå) är en sådan författare; hennes första seriebok till exempel, »Labyrinterna och andra serier« (2002) innehåller noveller som är självbiografiska och handlar om tonårstiden i Luleå på 1970-talet. Hennes serier beskrivs ofta som både humoristiska och vemodiga, och där blir hennes ofta väldigt vackra bilder extra viktiga: De förstärker känslorna hos läsaren.

Mats Jonsson är en annan författare med tydlig Norrlandskoppling. Han har i ett antal böcker berättat om sitt liv. Den förra serieromanen, »Mats Kamp«, ska inte förväxlas med Karl-Ove Knausgårds »Min Kamp« på något vis, men de har ändå en del gemensamt; i de små detaljerna kan stora skeenden beskrivas. I »Mats Kamp« blir han förälder och börjar på allvar fundera över hur samhället ser ut och framförallt hur man vill att det ska se ut, nu när ens eget barn ska växa upp i det.
Nu har hans »Nya Norrland« kommit ut, en riktig tegelsten i den här genren. Hans dotter är i 11-årsåldern och älskar när familjen åker till Bollstabruk där Jonssons föräldrar fortfarande bor. Han själv lämnade orten för många år sedan och det är med kärlek och vemod (ja där har vi ordet igen) som han betraktar det numera relativt folktomma och ödelagda Bollstabruk, trots att sågverket omsätter miljarder och hör till de största i hela Europa. Då blossar också hans (och läsarens) ilska upp: Hur är det möjligt att vårt rika land så fullständigt ignorerar landsbygden? Eller snarare: Hur kan det vara tillåtet att utnyttja de rikedomar som finns där och samtidigt ignorera landsbygden?

Det är inte bara Jonsons eget liv som ligger till grund för de 265 sidorna; det är också flertalet intervjuer med bland annat politiker, ortsbor och de som valt – eller känt sig tvungna – att flytta för att studera eller arbeta. Han väver dessutom in platsens historia på ett ganska pedagogiskt vis; Kanske är det lättare att ta till sig fakta med hjälp av bilder? »Nya Norrland« ringar in den viktiga diskussionen om stad och landsbygd, och Jonssons egna, ofta ambivalenta, inställning till både sig och själv och platsen gör detta till en otrolig läsupplevelse.
Katarina Gregersdotter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.