Kraftigt överdrivet »clownhot«

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 39.


Var och varannan dag dyker det upp så kallade nyheter som sprids snabbare än vinden på grund av de raska ryck som de sociala medierna innebär. Det finns utmärkta medieforskare som håller reda på hur snabbt vinklade nyheter sprider sig, och hur de sprider sig utan att någon alls kollar upp källor eller motivet bakom en publicering. Vid det här laget vet de flesta att Avpixlat (som nyss bytt namn till det lite mer förrädiska namnet Samhällsnytt) eller Nyheter24 ofta sprider falska eller gravt vinklade nyheter med få eller inga källor som kan verifiera sanningshalten.
Ett stort problem uppstår när dagspressen hoppar på något enbart för att locka folk att klicka på nyheter som ser spännande ut.

Nu har, återigen, clownerna hamnat i rampljuset, och media verkar inte ha några som helst betänkligheter när det gäller denna så kallade nyhet. Skräckmästaren Stephen Kings roman »Det« har återigen blivit filmatiserad, denna gång med svenske Bill Skarsgård som clownen Pennywise. Pennywise är ett monster som symboliserar vad det nu kan vara som människor är som mest rädda för. Och det är just det som gör denna figur så extremt skräckinjagande: Den levandegör vad det nu är som skrämmer DIG mest.
Den lever helt enkelt av en människas fördomar eller fobier. Det som blir så ironiskt är att det är exakt detta som utnyttjas för att locka läsare, att generera klick. Medieforskaren Jack Werner påpekade nyligen att medias uppgift kanske inte är att öka människors skräck för clowner igen? Faktum är att det förra »clownhotet« (när väldigt många människor sa att de blivit attackerade eller jagade av clowner och i stort sett alla skrev om det) var kraftigt överdrivet.
Jack Werner skrev utförligt om detta: Många av berättelserna som spreds kunde spåras tillbaka till över hundraåriga berättelser om maskerade/clownliknande personer som spridit skräck i samhällen. Det är rätt deprimerande med »nyhetsrapporteringar« av det här slaget för det har till och med fått människor som arbetar som till exempel sjukhusclowner känna sig tvungna att stiga fram och säga: Nej, vi är inte farliga. Vi är ju clowner. Vi vill få folk att skratta.

Ja, clowner är ibland maskerade, och i skräckgenren finns alla möjliga personer som är maskerade, och clownansiktet är bara en av många masker. Men vi verkar lätt glömma clownerna Manne, Chaplin, Buster Keaton, Helan och Halvan och Jacques Tati. För att nämna några. Motsatsen till skräck.
Katarina Gregersdotter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.