Det finns inget dåligt väder – bara dåliga serier

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 34.


»Vilken SINNESSJUK skitsommar!«, säger min vän och blänger så ilsket på mig att jag reflexmässigt ber om ursäkt – som om jag var personligen ansvarig för de meteorologiska fenomen som resulterat i 14 grader och snålblåst större delen av semesterveckorna. Två unga cafégäster vid bordet intill ser skrämt upp från sina MacBooks, blinkar osäkert och skruvar på sig när han kränger av sig fleecetröjan med en sådan våldsam frenesi att den hotar spricka i sömmarna.
Jag förstår honom. Inte heller mina fantasier om härligt spontana grillfester, nattliga nakenbad eller instagramvänliga campingturer har införlivats – så här i backspegeln känns det som om merparten av semestern har tillbringats i toakön på Leos Lekland.
Men allt är inte bara elände, sommaren 2017:s »The Road«-kompatibla väderlek har gett mig en utmärkt ursäkt att på allvar fördjupa mig i några av streamingtjänsternas mindre välkända titlar, och här finns en hel rad guldkorn jag tidigare bara scrollat förbi:

1. Casual (HBO Nordic): Den nyseparerade terapeuten Valerie Meyers med dotter flyttar in hos hennes genomcyniske bror Alex. Efter att ha grundat en dejting-app lever den emotionellt avtrubbade Alex ett bekvämt slackerliv i sin jättevilla i Hollywood Hills, och syskonduon förenas i ett gemensamt hat mot föräldrarna. Det är mörkt, ångesttyngt och oerhört underhållande. Finns 3 säsonger på HBO Nordic (som jag avverkade redan under första semesterveckan).

2. Ozark (Netflix): Finansrådgivaren Marty Byrde tvingas flytta sin familj från Chicago till den lilla sommarorten Ozarks Missouri efter att ha kommit på kant med en mäktig drogkartell. Väl på plats börjar ett ständigt dribblande och ljugande för att möjliggöra en omfattande pengatvätt. Jason Bateman är lysande som revisionsbranschens motsvarighet till Walter White (Breaking Bad).

3. Feed the Beast (Netflix): Tommy Moran (David Schwimmer), en alkoholiserad sommelier, pappa och änkling, startar restaurang med sin barndomsvän Dion. Det visar sig att Dion har omfattande skulder, något som får allvarliga konsekvenser för samtliga inblandade. Matporr blandas med humor och stundtals briljant skådespeleri från »Vänner-Ross«.
Så, där ser ni. Hade jag slösat sommaren på att umgås med vänner och flyktiga naturupplevelser så hade dessa kanonserier förmodligen gått också er förbi. Hösten är räddad, varsågoda.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.