Bidra till semesterhjälpen 2017

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 26.


Solnedgång över Nässingens gästhamn.
Kopulerande lamadjur på Mickelbogård. Nakna män omfamnande i trolskt motljus. Solande ungdomsvänner på en grånad brygga i Tårterviken och leende salongsberusade gossar i Kroatiens tryffelmekka Motovun. Fjolårets semester levererar ett gediget utbud av glädjeosande instagrambilder, trots att min Iphone fick sig ett förödande och funktionshämmande dopp i den stockholmska skärgårdens bräckta vatten redan i ett tidigt skede av juli månad.

Ändå minns jag tydligt hur semestern 2016 tornade upp sig som ett hotfullt moln vid horisonten för ganska exakt ett år sedan. Kalendern gapade tom och likaså utbudet av idéer. Sommaren är ju så oerhört avgörande för oss vinterhärjade nordbor, vi lever för den. Det är ju nu vi ska hamstra tillräckligt med minnen och D-vitamin för att rent medicinskt överleva 6–8 månaders mörker, kyla och en skoningslös närmiljö som med all önskvärd tydlighet visar att den vill bli av med oss. Semestern BARA MÅSTE bli bra.
Därför är det en smula oroande att jag ännu en gång saknar några som helst spikade planer. Kanske någon diffus idé om fjällvandring, lite löst snack om en »sista-minuten nånstans«, och en oerhört luddig tanke om en »härligt spontan roadtrip i Norge«. Absolut ingenting konkret. I stället pratar jag övertygat vid fikabordet om hur »skönt det är att bara ta det som det kommer«, något vi alla naturligtvis vet är kod för: »Jag har varit för initiativlös för att ta tag i saken och nu hoppas jag bara att någon ska förbarma sig över mig«.

Inte helt olikt sommaren 2016 alltså. I år har jag visserligen tjuvstartat med en junivecka på spanska solkusten där vi firat min mors 60-årsdag, vilket innebär en försvarbar grundbränna och en rivstart för instagramsäsongen. Men nu då? Därför tar jag tillfället i akt och nyttjar dyrbar redaktionell plats för ett högst personligt, skamlöst och offentligt rop på hjälp: VAD SKA JAG GÖRA!!???

Kriterier: Aktiviteter bör vara anpassade till en individ som på grund av uselt ekonomiskt sinnelag har begränsade men inte obefintliga finansiella medel. Vederbörande blir snabbt uttråkad av strandhäng, drabbas sällan eller aldrig av sjösjuka, har skapligt ölsinne och är bilburen (OBS: inte samtidigt). Förslag skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Märk mejlet: »Semesterhjälpen«
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.