Tv-serier spår in i framtiden

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 25.


Många amerikanska tv-serier nu handlar om den nuvarande situationen som uppkommit med Donald Trumps valrörelse och att han också vann valet i november förra året. Han har varit president bara ungefär ett halvår, men det har varit en högtid för de som är kritiska till Trumps politiska utspel och beslut.
Jag ser framför mig hur manusförfattarna jobbar dag och natt för att hinna med. Naturligtvis upplever den veckovist återkommande »Saturday Night Live« en guldålder nu; både Alec Baldwins kusligt porträttlika parodier på Trump och Melissa McCarthys hyllade tolkningar av Sean Spicer, Vita Husets anmärkningsvärda presstalesperson, som tuggar hysteriskt mycket tuggummi mellan flosklerna, delas flitigt på sociala medier. I många av de kvällsshower som har programledare som även är komiker ägnas en mycket stor del åt att diskutera det senaste som hänt; vare sig det »hänt« på presidentens Twitterkonto eller om det faktiskt också hänt i och med de beslut han tagit. Allt detta är dock manus som skrivs från en dag till en annan; det är lätt att vara uppdaterad. Mer imponerande är ändå de tv-serier som ibland verkar kunna se in i framtiden. Den senaste säsongen av »Homeland« ägnade till exempel en stor del av serien om en konflikt mellan Vita Huset och de federala myndigheterna. Även om skaparna av serien kanske såg Hillary Clinton som vinnare av valet, så är många av de diskussioner som förs extremt aktuella.

Serien »House of Cards« har från början handlat om en människa med ett enormt ego och maktbegär, livsfarlig för de som kommer i hans väg. Nu är vi inne på säsong 5, och det är omöjligt att inte tänka på Trump. Det första avsnittet handlar bland annat om en terrororganisation (läs: IS) och hur de ska bekämpas. Alla andra skandaler som omger presidentparet kan de begrava i tal om rädsla, skräck och terror. Det är också väldigt tydligt att paret Underwood inte litar på den demokratiska processen. Det som tidigare varit en cynism som det till viss del gått att skratta åt, är inte riktigt lika möjligt längre. Kevin Spacey som spelar huvudpersonen Frank Underwood har själv sagt att säsong 5 är galen nog att tävla med Trump.
Även i komediserien »The Unbreakable Kimmy Schmidt« haglar det referenser till den politiska situationen, och en av personerna har gått på Trump University. Det rapporteras att Trump själv tittar på väldigt mycket tv, men jag tvivlar på att det är dessa program han följer.
Katarina Gregersdotter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.