Ordböjning som snuttefilt och meditation

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 21.


2 303 vunna matcher, 1 901 förlorade och 19 oavgjorda.
Så ser den ut just nu, min Wordfeud-statistik. Kanske inte borde gå ut med det offentligt egentligen. För då inser ju alla att jag inte har något liv. Hur vansinnigt mycket tid är inte över 4 200 Wordfeud-matcher? Förmodligen så mycket att någon person i vit rock borde hämta mig och låsa in mig på en sluten avdelning.
För dig som inte alls fattar vad jag pratar om är Wordfeud ett korsordsspel som man kan spela i mobilen. Lite som en Alfapet-app. Spelet – som skapades av en norrman som blev mångmiljonär på kuppen – fick sitt genombrott i Sverige 2011 och i september det året hade 690 000 exemplar laddats ner. När det kom var det hippt och omtalat. Alla spelade. Överallt. Nuförtiden är det sällan någon som pratar om spelet även om jag hört att det anordnas SM i Wordfeud där spelarna möts IRL, ansikte mot ansikte. Hur som helst så verkar vi vara rätt många som fortfarande spelar väldigt ofta även när Wordfeud slutat vara hett. Några av oss måste givetvis betraktas som spelmissbrukare (det har hänt att jag haft igång maximala 30 spel samtidigt).
Vid ett antal tillfällen har jag i stunder av självinsikt raderat spelet i syfte att ägna min tid på jorden åt mer meningsfulla saker. Men varje gång har jag halkat dit igen. Spelet fungerar lite som en snuttefilt eller som meditation. När saker och ting är oroliga runt mig kan jag kliva in bland bokstäverna och koppla av.

För statistikmuppen i mig är spelet en gåva. Det finns siffror på allt möjligt – rankningspoäng, längsta ord, genomsnittlig matchpoäng med mera med mera – att förlora sig i och alltid en chans att spöa sina egna rekord.
Man lär sig också älska vissa bokstäver – S, som ofta kan kitta samman flera ord och ge klirr i poängkassan – och hata andra (att sitta med ett Z när det bara är några få brickor kvar kan lätt leda till smärre utbrott).
Utöver den sköna känslan det ger att vinna matcher, lägga snygga, poänggivande ord och sätta en rullning – ett drag där man får ut alla sju brickor i ett ord – är Wordfeud också ett socialt spel. På gott och ont. Chattfunktionen lockar till ett lättsamt utbyte, oftast om själva spelet men ibland glider det över i annat och blir rena dejtingsajten. Spelar man på natten dyker det också alltid upp personer med ekivoka namn som så att säga inte rör sig i Wordfeud-världen för själva spelet.

Nu är det hög tid att sätta punkt för den här krönikan. Ett Y väntar på att läggas till tre gånger bokstavspoäng – och jag jagar 1 800-strecket i rankningspoäng. Jag måste vara sjuk, sjuk, sjuk som Håkan Hellström brukar sjunga.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.