Inte gjord för dessa dagar

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 3.


2016 var ju inget vidare, generellt sett. Någon sammanfattade året med en Snobben-serieruta där hundens husse Karl säger: »Mina idoler är döda och mina fiender har makten«.
Hur 2017 blir? Lite tidigt att säga kanske. På det personliga planet har det börjat en smula knackigt. Eller för att uttrycka det med en förskönande omskrivning: Det finns förbättringspotential. För att ni ska förstå vad jag menar bjuder jag på några dagboksanteckningar från en helt vanlig tisdag i januari.
08.11 Vaknar, har försovit mig. Rusar ner till bilen med dottern för att köra henne till skolan. Plågar min gamla Peugeot maximalt, alla lampor i bilen blinkar rött. Parkerar vid skolan, springer in för att hämta kvarglömda grejer. När jag kommer ut har jag fått parkeringsböter.
08.45 Går ut med hunden. Hon kan inte hålla sig utan kissar just utanför porten till huset. Kvarterets En man som heter Ove är genast på mig och räknar upp ordningsregler för människor och djur.
09.15 Kommer till kontoret på stan, som visar sig vara bokat för möte. Går ner till stadsbiblioteket. Hamnar mellan två män i 80-årsåldern som hostar så hela Väven skakar. Tänker på Sjunde inseglet. Tänker på digerdöden. Beslutar mig för att sitta hemma och skriva i dag.
11.58 Orkar inte laga mat. Går till kvarterspizzan. Får sallad på köpet. Inser att det betyder att jag handlat där lite väl ofta på sistone.
13.15 Packar upp ny tv som stått i hallen i flera veckor. Får in Netflix och massa appar. Inga vanliga kanaler. Kan man se Aktuellt, Babel och Sportspegeln via Netflix?
15.05 Hämtar på skolan. Får skäll av dottern på grund av någon minut sen.
15.32 Lägger mig i soffan för att spela Wordfeud. Har läge att vinna två matcher, förlorar båda. Somnar.
16.07 Blir väckt av påminnelse-sms från tandläkaren. Inser att jag inte kommer hinna.
17.33 Värmer rester till middag. Ingen vid matbordet applåderar.
18.30 Åker och tränar pingis. Får stryk av tonåring jag aldrig förlorat mot tidigare. Skriker barnförbjudna ramsor. Lämnar hallen med rodnande kinder.
22.37 Lägger mig för kvällen. Ska läsa en bok (deckaren Snö av min kompis Jakob Mjöbring, där har vi en kille som gjort något av sin skrivtalang). Tappar läsglasögonen i golvet. Båda skalmarna går sönder.
22.45 Wordfeud igen, men allt är dimmigt. Dessutom laggar wifin och surfmängden är slut för den här månaden. Stirrar upp i taket. Försöker räkna får men ser bara parkeringsböter som singlar ner från himlen.
Dagens sista anteckning är måhända något pinsam. Men med tanke på omständigheterna kanske ni kan förlåta mig. Med lite slarvig handstil har jag noterat: I morgon är en annan dag.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.