Istället för julmusik: Pop från Umeå

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 51.

Trött på julmusik? Jag också. Det där slisket alltså. Lyssna på lite bra lokala grejer från det gångna året istället. Till exempel de här tio låtarna som bidrog till att det pratades en del om musik-Umeå utanför stadens gränser även under 2016.

Spice Boys - Fuk Love
Bandet våra föräldrar varnade oss för spelar larmig, gapig och bångstyrig fritidsgårdsrock som går hem här, i huvudstaden och i London. Lyssna på Umeås svar på Broder Daniel i Fuk Love, 1 minut och 51 sekunders briljant stök med långfingret i luften, och du förstår varför.

Fricky - Kär Pt. 1
Ingen låt från Umeå lät mer 2016 än den här. Glittrig R&B med detaljrik produktion och uppfinningsrik text om besvärlig kärlek. Allt framfört på dialekt, utan att det känns töntigt för en sekund.

Algesten - Open Wound
Jakob Nyström (Isolation Years och Two White Horses) efterlängtade debutalbum landade äntligen efter flera års väntan. Det är till brädden fyllt av varma och vackra melodier. Hypnotiska och psalmliknande Open Wound är min favorit.

Jonas Bergsten - Bara solsken idag
Att göra en cover på en fantastisk låt är ett vågspel. Men Jonas Bergstens version av Sykets übervackra rymdballad With You är en bräcklig, gripande och trösterik pärla.

Amanda Lindberg – Into the Blue
Reverb-drottningens gitarrspel och melankoliska röst skapar mörka stämningar, som får mig att tänka på mystiska tv-serier som Stranger Things och Twin Peaks.

Katohjärta – Katohjärta
Älskade du Popsicle? Då ska du inte missa Katohjärta. Stilsäker 90-talspop där taggtrådsgitarrer och Ted Gärdestad-lyrik går hand i hand. Starka debut-epn Förlåt för igår det var kaos (2015) följdes i år upp av det här esset till singel.

William Adam – Hand genom rutan
Umeås Morrissey kallades han på releasefesten till debut-epn Chimär. Och varför inte? Bitska och känsloladdade texter – ofta med stadens nattliv som skådeplats – paras med catchy gitarrpop. Allra bäst i den här duetten med lovande Hilda Heller.

Mi von Ahn – Dust
En av Umeås mest streamade artister i år – Dust har över 160 000 lyssningar på Spotify – gör soft, beslöjad och drömsk musik med magnetisk dragningskraft. Dust nådde en stor publik när den var med i TV4-deckaren Maria Wern i våras.

Olov Antonsson – Johanna i parken
Mjuk, melodisk och medryckande crooner-pop med fyndig text om Umeå och Skellefteå. Alla som bor eller har bott i städerna kan känna igen namngivna platser.

Dolce – Säg något vanligt
Sprillans ny singel som bjuder på småjazzig och somrig retropop med 1970-talskänsla och, givetvis, Anna Levanders mörka och egensinniga röst. Producerad av Mattias Glavå (Håkan Hellström, Dungen med flera).

Slutligen vill jag önska alla en god jul och ett gott nytt år (jo, även ni Beatles-män där ute).
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.