Liemannen i toppform musikåret 2016

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 48.

Hur musikåret 2016 var? Tja, död, död, lite mer död och väldigt mycket Atlanta. Det kändes overkligt när liemannen hämtade Bowie, som en chock när Prince plötsligt var borta och sjukt trist när Cohen dog. Cohens dödsfall tog mig hårdast av någon anledning. Efter beskedet såg jag Stina Dabrowskis intervju med honom från 2001 och grät i typ en timme. Letade upp en intervju av en norsk journalist hemma hos honom i Montreal 2006 och snyftade lite mer. En så briljant person. Varm, rolig, ödmjuk, självironisk, vis och klarsynt. Att han precis innan sin död släppt ett av sina bästa album, "You Want It Darker", gjorde det hela bara ännu sorgligare. Refrängen i titellåten fångar också kärnfullt årets ökade strömningar av rasism och idiotisk nationalism i USA och Europa: ”You want it darker/We kill the flame”.

När Nick Cave, som alltid varit influerad av Cohen, i år släppte sitt sextonde studioalbum, "Skeleton Tree", överskuggades det också av döden. Inte så oväntat, Caves texter har ofta innehållit våld och död. Men den här gången spelade döden en ny roll. Hans 15-årige son omkom i en olycka förra året och det färgar hela skivan. I samband med att albumet gavs ut släpptes filmen "One More Time With Feeling". Där får man följa inspelningen av albumet, som får en abrupt vändning på grund av olyckan. Att se rocktitanen Nick Cave nedbruten av sorg fick mig att plocka fram näsduken i biomörkret.

Även på hiphop-fronten var liemannen i farten. A Tribe Called Quests lysande comeback "We Got It From Here... Thank You 4 Your Service", deras första album på 18 år, förmörkades av att gruppens Phife Dawg avled i mars i år. Och i Sverige förlorade vi två legender i Freddie Wadling – förmodligen den svenska artist jag sett flest gånger: solo, i Fläskkvartetten och Blue For Two – och Olle Ljungström. Året i övrigt handlade mycket om Atlanta och rappare från den amerikanska södern. Future, Rae Sremmurd, Young Thug och Gucci Mane firade stora triumfer och visade samtidigt att det i dag ofta är högst upp på topplistorna man hittar den mest spännande och nyskapande musiken. En intressant utveckling – och något att glädja sig åt ett sorgligt år som detta. På det lokala planet imponerade Broder John mest med sitt starka konceptalbum "Cool". Årets bästa låt av en Umeåartist svarade Fricky för med "Kär Pt. 1".

Årets album 2016
1. Leonard Cohen – "You Want It Darker" 
2. Rae Sremmurd – "SremmLife 2" 
3. A Tribe Called Quest – "We Got It From Here... Thank You 4 Your Service"
4. Anderson .Paak – "Malibu" 
5. Nick Cave and The Bad Seeds – "Skeleton Tree" 
6. Solange – "A Seat At The Table" 
7. David Bowie – "Blackstar" 
8. Blood Orange – "Freetown Sound" 
9. Anohni – "Hopelessness" 
10. Iiris Viljanen – "Mercedes"
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.