Sluta med utropstecken – genast!

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 45.

”Tror du inte att det finns några utropstecken kvar/Det tror jag”, sjunger Umeåartisten Jonas Bergsten på sin nya och alldeles utmärkta ep. Jag tänkte ta textraden som ingång för att prata om utropstecken i språket i allmänhet, helt enkelt för att det gått inflation i dem. När jag gick i skolan fick jag lära mig att man skulle använda utropstecken med stor försiktighet. Även om det var på stenåldern tycker jag fortfarande att det är en bra regel – i alla fall i professionella sammanhang. Eller som författaren Bodil Malmsten (RIP, du var en av de bästa) skrev: ”Utropstecknet är ett tecken på att meningen är misslyckad; att utropstecknet behövs betyder att meningen inte är tillräckligt uttrycksfull i sig själv.”

Jag önskar att fler läst Bodil. Då hade vi sluppit en hel del onödigt skrikig kommunikation. Låt mig ta två lokala exempel. En klädbutik gör ett utskick med snigelpost. Texten består av fem meningar. Varje mening avslutas med ett utropstecken. Det känns som de ropar med alldeles för hög och gäll röst. Tröttsamt. Jag går inte dit. En fastighetsmäklare gör reklam på bussarna. Tre meningar. Varje mening avslutas med ett utropstecken. Ger ett opålitligt intryck. Och jag glömmer dessutom budskapet på grund av att jag blir irriterad över att få ett utropstecken-smatterband i ansiktet. De båda företagen vill förmodligen förmedla en känsla av entusiasm, ungefär som när man i ett privat sms eller mejl avslutar en mening med utropstecken eller en emoji. Det beteendet sägs i sin tur ha att göra med att vi vill uttrycka samma sak i text som vi tidigare kunde göra med rösten i telefonen (som vi ju numera sällan använder för att prata i).

Utropstecknen är i de båda lokala exemplen menade att ge styrka åt kommunikationen, men slutresultatet blir alltså det motsatta. Man tror som mottagare mindre på vad de säger än om de bara lugnt hade avslutat varje mening med punkt. Sista ordet ger jag den norske författaren Erlend Loe som i sin roman Volvo Lastvagnar låter huvudpersonen resonera roligt kring frågan: ”… men jag (som skriver detta) tycker att användandet av utropstecken är ett tecken på svaghet. Eventuellt kan man använda utropstecken två gånger i livet om man skriver dagligen. Skriver man mer sällan än dagligen, kan man vid vissa tillfällen använda ett utropstecken en enda gång. Människor som okritiskt använder utropstecken borde interneras och skickas iväg – åtminstone ett tag.”
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.