Vad ska du bli när du blir stor?

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 42.

Om du är förälder vet du hur det är. Man oroar sig alltid för sina barn. Som pappa till två undrar jag ofta vad det ska bli av dem. Inte minst vad de ska arbeta med om de blir kvar här i kraterstaden. Efter en noggrann scanning har jag identifierat några yrken med goda framtidsutsikter i Umeå:

Grävmaskinist. Maskinerna är gula, står överallt – och kommer aldrig, aldrig, aldrig försvinna från stadskärnan. Verkar rätt kul också, tjonga ner skopan i marken och dra upp ett lass jord. Inte sett någon kvinnlig grävmaskinist än, trots att vi ska bo i en progressiv stad. Här ser jag möjligheter för min dotter att bli en pionjär.
Lämplig låt att nynna på vid tankar på detta yrkesval: Allt dom bygger upp ska vi meja ner – Florence Valentin.

Flyga bombdrönare. Ett jobb som inte finns i Umeå än, men vänta bara. Går ut på att glida med drönare över utvalda områden – eller utvalda och utvalda, det är inte så noga, bara det är i city – och släppa bomber som gör hål i marken. Kräver möjligen tekniska skills som jag omöjligen kan ha överfört till mina barn.
Låt: Drone Bomb Me – Ahnoni

Kraterlobbyist. I Umeå är det status att ha en krater utanför dörren. Har ditt område inte blivit uppgrävt än? Orättvist. Anlita en lobbyist som vet hur snacket går i maktens korridorer.
Låt: Fight The Power – Public Enemy

Coverbandsmusiker. Umeå hade förr ett popband i varje gathörn. Sedan Scharinska stängde och Verket tvångsförflyttades till en plats i I20-skogen dit man bara hittar med karta, kompass och pannlampa har saker och ting förändrats. Nu är det enbart coverband som släpps in i centrumfyrkanten. Inget att lipa över, se istället möjligheterna. Sämre jobb än att helg efter helg traggla låtar som skrevs för 45 år sedan av vita bluesrockgubbar finns det säkert.
Låt: Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd

Kriskonsult elitidrottslag. Minns du när hela idrotts-Sverige pratade avundsjukt om Umeå IK, Björklöven och Umeå FC? Inte jag heller. Så det börjar bli dags att göra något. Här pratar vi ett jobb som kräver tålamod och förmågan att se saker på lång sikt. Men det är ju också positivt. Då blir det en trygg anställning med garanterad inkomst under lång tid.
Låt: Don´t Give Up – Peter Gabriel featuring Kate Bush.

Korrekturläsare Lennart Holmlunds blogg. En utmaning i paritet med att bestiga Mount Everest. Men inget är så skönt som när man klarar något man inte trodde var möjligt. Tänk på det mina barn.
Låt: Mission Impossible – Lalo Schifrin.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.