Fin lista för skräckälskare

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 41.

Vi älskar listor. Eller också accepterar vi bara att de finns och att vi oftast automatiskt tycker något om dem. Vi förhåller oss alltså oftast till dem. Håller jag med om att den och den filmen är årets bästa? Håller jag med om att ett visst TV-program är det sämsta? Jag har ingen stark åsikt i frågan, mer en ett vanligt sunt ifrågasättande: går det verkligen att ställa till exempel olika filmer mot varandra? Men läser listor, det gör jag. Och gör dem själv, ja det händer också. Nu finns det en hel bok med en enda lång lista, och det är Helena Dahlgrens "100 hemskaste". Men den är mycket mer än en vanlig lista, Dahlgren har skrivit utförligt och personligt om romaner som "Doktor Jekyll och Mister Hyde", ett flertal verk av Stephen King (naturligtvis), om TV-serier som "Carnivàle", "Twin Peaks" och "V". Genom att dela med sig av sina egna rädslor och läs-eller-tittupplevelser får hon också mig att minnas mina egna. Som Maria Gripes "Tordyveln flyger i skymningen", eller personen som återkom i "Arkiv X": Looms. Fy! Det finns också många överraskningar, ordet telefon finns med på listan, om hur hon alltid hatat att pratat i telefon. Det finns ju också otaliga exempel på läskigt telefonanvändande; vem kommer inte ihåg "Scream"? Dahlgren har samlat skrämselminnen från barndom till nutid, så därför finns också Astrid Lindgrens "Mio min Mio" med på listan. Mitt nackhår står fortfarande rätt upp av meningen " Det var ingen hand. Det var en klo av järn".

När jag läste den högt för många år sedan för min dotter gruvade jag mig för just det partiet. Riddar Kato, en sådan klassisk skräckfigur. Dahlgren skriver "…ur Gripes skuggor, och riddar Katos klo, föddes jag." Det gjorde jag med. Men lägger till Agatha Christies "Och så var det bara en", Ed McBains "Den döve" och "Blodsband" samt Conan Doyles "Baskervilles hund".

"Dracula" är naturligtvis med på listan, och den första version jag läste var anpassad till yngre läsare. Men jag kommer exakt ihåg när jag läste den, jullov hos mormor och morfar, jag låg och läste på natten som vanligt. Jag kunde nästan inte somna. Det var underbart. Förutom att jag hade valt kanske andra titlar av Stephen King, så vill jag verkligen rekommendera den här boken. Som skräckälskare får jag både påminnelser och nya tips och allt är skrivet med stor kärlek, till både genren och läsaren.
Katarina Gregersdotter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.