Känn sorg över Umeå, snälla Varberg

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 23.

Jag vet inte vad ni gjort den senaste tiden, men själv har jag varit förlamad av sorg. Det är därför ni inte sett mig på stan eller sociala medier på länge och det är därför jag inte svarat på varken mobilen, mejlen, posten eller flaskposten. Upprinnelsen var naturligtvis att Umeå missade segern i kampen om att bli Årets stadskärna. Varberg, vår nemesis, är förvisso en fruktansvärt hård konkurrent. Jag besökte den ”staden” en gång och minns att de hade både en fiskbutik och en strand. Och det är ju svårt att slå, det förstår till och med jag fast jag inte är någon expert på stadskärnor. Förutom att jag tycker synd om alla Umeåbor för att vi nu inte kan stoltsera med titeln Årets stadskärna grämer jag mig också personligen. Eftersom jag är frilans sedan några månader spånar jag hela tiden på nya inkomstkällor och hade vi fått den där utmärkelsen är jag säker på turisterna hade strömmat hit. Då hade min idé om en alternativ stadsguidning i Björkarnas stad blivit en succé som gett klirr i kassan.

Turen hade börjat i Sara Lidman-tunneln där jag hade berättat om hur det gick till när vårt kommunalråd Hans Lindberg blev tejp-Hasse med hela staden. Hur han på ett snillrikt sätt skulle undvika klotter i tunneln genom att tejpa över citatet ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det” som hör till konstverket. Vi skulle sedan gå förbi Guitars och lyssna på ägarnas spännande Umeå kommun-finansierade föredrag ”Så förvandlade vi Norrlands bästa rockklubb till Hotell Lappland på två år”. Efter föreläsningen: en exklusiv konsert med en manlig bluesrockkvartett från Filipstad som kör manliga bluesrockcovers.

Nästa anhalt på vägen: det nya Navet-badet. Där skulle jag upplysa om att den stora ytan på 1990-talet var skådeplats för en rockfestival där bland annat Lloyd Cole och bob hund spelade. Sedan skulle vi krypa runt på alla fyra i jorden och med händerna ivrigt gräva efter plektrum som bob hund-gitarristen Conny Nimmersjö kastade ut under konserten. Efter Navet väntar guidningens grande finale: Rådhusparken. – HÄR, skulle jag triumferande ropa, här ser ni vinnaren av Årets stadskärna i all sin prakt och glans.

När någon besökare då kanske skulle undra över om det ska se ut som om centrala staden nyligen blivit bombad skulle jag lansera min teori. Nämligen att orsaken till den kraterliknande parken är att det före detta kommunalrådet Lennart Holmlund hyrt in Svenska Arkeologiska Samfundet för att hitta en travbong med garanterad vinst som han tror att han tappade där för en tid sedan. Ja, ja, nu blir det ju inget av den där guidningen. Väldigt deppigt faktiskt. Men vi tar väl nya tag nästa år? Då ska Varberg få sina fiskar varma.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.