"Såga ner varenda björk i hela världen"

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 17.

”Skynda dig! Efter det här ska vi såga ner varenda björk i hela världen!” Repliken är hämtad från Umeå-humorskräckisen ”Björkpollen of the Dead” (2014) och sammanfattar vad jag och många andra pollenallergiker är sugna på att göra varje dag vid den här tiden på året. Inte har jag bosatt mig i rätt stad heller direkt. Björkarna anfaller överallt och jag skulle, likt Jonas Danielssons karaktär i nämnda film, gärna haft en motorsåg för att kunna gå till motattack. – Ni stjäl en månad av mitt liv – varje år, HÄR HAR NI, vill jag ropa och sedan påbörja en synnerligen våldsam trädmassaker där inte en kvist skonas.

Men eftersom jag är en civiliserad samhällsmedborgare låter jag mig plågas år efter år utan att genomföra någon vendetta. Med grus i ögonen, vattenfall i näsan, klåda i halsen, svåra astmakänningar och svarta ringar under ögonen på grund av sömnlöshet framhärdar jag mina dagar alltmedan icke-allergiska Umeåbor glatt och ystert skuttar runt i den livsbejakande våren. Under en tid fick jag tack vare någon vänlig läkare cortison-sprutor för att lindra symtomen. Jag var då gift med en sjuksköterska som gav mig min vårliga sil i hemmet. Efter det kunde jag kliva ut i pollenregnet och nästan leva som en vanlig människa. Men sprutorna drogs in och inte ids jag påbörja någon superlång behandling för att få bukt med skiten. Nu lurar jag mig istället varje år med att det räcker med Apotekets receptfria piller. Det är som att gå ut i strid med en ärtbössa när motståndarna har pansarskott.

En liten tröst är i alla fall att alla pollenallergikers lidanden förmodligen inspirerat till skapandet av ”Björkpollen of the Dead” som ju är en rolig B-film (se den på youtube om ni inte gjort det). Ramhandlingen är att Umeå börjar få dåligt med björkar inför kulturhuvudstadsåret på grund av att staden vuxit lite för snabbt. Kommunpolitikerna bestämmer sig då för att importera genmanipulerade björkar från Tjernobyl, som visar sig vara giftiga. En flicka får en hyperallergisk reaktion av trädens pollen, dör, återuppstår som zombie och börjar sedan bita andra människor som också blir zombies och snart är de levande döda fler i Umeå än vanliga människor. Filmens huvudrollsinnehavare blir tvungna att ta ihjäl blodtörstiga zombies på löpande band för att överleva.

Om det någon gång kommer en uppföljare hoppas jag att det är björkar och inte levande döda som blir slaktade. Jag ställer gladeligen upp gratis i rollen som psykopatisk pollenallergiker, som skövlar björkar med en bulldozer.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.