Trump-bok förvånar inte

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 10.


Jag kunde inte stå emot. Jag försökte in i det längsta, men plötsligt hade jag beställt Michael Wolffs skandalbok om Donald Trump! Och den kom hem i brevlådan! Och jag öppnade boken! Och ja, jag läste den också! Det är ingen bok man sträckläser direkt, det går bra att läsa ett kapitel nu och då.
»Fire and Fury« handlar om Trumps första år som USAs president. Författaren är uppenbart subjektiv, det är en kritisk bok. Han säger sig ha fått tillåtelse att vistas i Vita huset och har sålunda pratat med många som arbetar där, och framförallt Steve Bannon (eller Darth Vader, som han ibland kallas). Wolff beskriver en extremt dysfunktionell arbetsplats där vi hittar Bannon på ena sidan och på andra sidan dottern Ivanka och hennes make Jared Kushner (de kallas »Jarvanka«). Jarvanka och Bannon avskyr varandra och tävlar om presidentens gunst.
Under läsningens gång är det egentligen inget som förvånar mig. Inte att Trump inte läser överhuvudtaget och att många vittnar om hur svårt det är att ge honom information, för han har också svårt att lyssna på andra. Han tröttnar fort, kan plötsligt lämna möten, vad det än handlar om. Han har ett förakt för »professorer« som han säger eller vem som helst som verkar föreläsa, till och med powerpointpresentationer!
Inte förvånar det mig att han egentligen är helt apolitisk, men gått höger om högern, det märks ju dagligen. Att han på grund av det inte tydligt kan ta avstånd från extremhögern och nynazister.

Kanske lite förvånad blev jag över att han tydligen blev chockad när han vann presidentvalet. Men inte att han är oförmögen att se konsekvenser och därför inte kunde se att undersökningarna om Rysslands påverkan på presidentvalet skulle fortsätta trots att han avskedade FBI-chefen Comey. Inte förvånar det mig att han är extremt känslo-och impulsstyrd. Inte heller att han beundrar auktoritära män. Inte heller att han tycker synd om sig själv eller att han vill bli omtyckt och beundrad. Det förvånar mig lite att han blev övertalad av andra republikaner att riva upp sjukförsäkringssystemet trots att han sagt att han inte kan förstå varför inte alla kan få sjukvård. Men inte blir jag förvånad över att han ser fiender överallt. Att han äter mat från McDonalds för att förhindra att någon skulle kunna förgifta honom.
Och då skrevs den här boken före han uttryckte idéer om att lärare på amerikanska skolor ska få beväpna sig. Och det är därför egentligen ingenting förvånar mig. Han har berättat det mesta på Twitter själv.
Katarina Gregersdotter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.