Vad polarkylan gör med mig

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 9.


"Det är lite idrott att bara bo här uppe", sa Luleåsångaren Mattias Alkberg en gång. Och det har han rätt i. När termometern sjunker snabbare än Kristdemokraterna i opinionsmätningarna är man liten på jorden. Inte minst om ens bil är för gammal och hostar, frustar och skakar för att komma till liv även en normal vintermorgon med några få minusgrader.
När det börjar bli så där 20 minus och neråt är jag alltid orolig för att fransyskan inte ska starta, trots motorvärmaren. En morgon händer det givetvis. Jag ska skjutsa min dotter till skolan och min Peugeot 307 från 2005 hostar, frustar, skakar, piper, tjuter och … dör.
Bilvraket hinner ställa sig tvärs över utfarten till områdets parkering och står där och blockerar allas väg och ger mig fingret, långt som en nybakad baguette.
Lite tur i oturen har jag när en vältränad granne kliver ut ur ett av husen och snällt hjälper mig att rulla in bilen på en gästparkering. Under vedermödorna hör jag i huvudet Olof Wretlings (humorgruppen Klungan, ni vet) röst: »Västerbottningen ber inte om hjälpen«. Nä, jag vet. Men jag var tvungen. När jag med värkande armar och hårt bultande hjärta ser på klockan är det tio minuter till skolan börjar. Panik! Jag knyter mina Nike Air Max och rusar järnet mot bensinmacken, där jag betalar ett dygn för en Volvo V40 som jag efter lite strul får igång (nyckeln i nya bilar ser inte ut som en nyckel, det är en liten kassett man stoppar in i ett hål vid ratten, men det kanske alla vet för ingen har så gammal bil som jag). Tänker biljakt, plågar Volvon hårt, kör om ett par bussar på Backenvägen och tvärnitar framför skolan några minuter sen.

Kör hem, ställer hyrbilen på min vanliga parkering, blänger på fransyskan på gästparkeringen, muttrar ett merde, och gör det jag alltid gör när bilen knasar: Ringer pappa. Jag kan INGET om bilar, han ALLT. Hur det blev så är säkert värt att gräva i någon gång. Nu säger han att den kommer starta igen när det blir mildare. Och han får rätt.
Senare under dagen får termometern fnatt och åker upp till nollstrecket. I hissen träffar jag en annan snäll granne och, ja, för andra gången samma dag ber västerbottningen om hjälpen (pinsamt, men vad göra). Vi googlar på mobilen hur man gör med startkablar och lyckas väcka schabraket. Vive la France!

Nu, ett par veckor senare, är polarkylan tillbaka. Jag vaknar nojig på nätterna, går ibland ner på parkeringen när alla andra sover och testar om bilen fortfarande lever så jag ska slippa leka medeldistanslöpare till bensinmacken igen på morgonen. Och ganska ofta när jag suttit där i gryningen och hört bilens obekväma rosslande har jag tänkt: VARFÖR bosatte jag mig i detta köldhål som Gud sedan länge glömt? VARFÖR?
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.