Mamman – det egentliga geniet

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 7.


Hela livet – vill jag tro – har jag värjt mig mot det jag förväntas ska vara. Som en slags skymf mot mitt jag definieras jag utifrån en kategorisering som jag egentligen ska upprätthålla. Samtidigt är det ju också precis vad jag håller levande. Manligheten.
Det handlar om mig. Inte att jag skulle vara ett eller ens betrakta mig som geni. Jag är extra superdålig på just det. Men ibland trycker något på de där ömma punkterna – som när någon slår en precis på blåmärket. Så nu sitter jag där. Tittar på Aronofskys »Mother« som just utkommit på bluray och skäms som vanligt för att vara man.

Filmen kretsar kring ett gift par. Hon den yngre kvinnan som själv renoverar hela huset, han den äldre begåvade författaren med skrivkramp. Det Manliga Geniet.
Hans arbete, eller avsaknaden av, är det som präglar vardagslunken tills det en dag knackar på dörren. Snart förändras allt och i centrum står den unga kvinnan vars hela värld rasar, mot undergången. För att vara Aronofsky är det ovanligt tydligt. Hon lagar vacker mat, renoverar, bygger bokstavligen ett paradis för att bära hans geni. I skymundan medan hjärtat förkolnas. Ständigt på vakt för hans nycker och humör.
En pedantisk vaksamhet, en slags kärlek. Den koll på läget som kvinnor ofta måste ha över barn, hemmet och till och med sina egna män är nedbrytande i vilket förhållande som helst. Speciellt i det med ett »geni« som offrar allt för konsten. För att bli ÄLSKAD. När det egentligen är hon som är geniet. Mästare på det sammanhållande kittet varur allting egentligen gror. Mother.

Nu offrar, tack och lov, inte jag (eller du kanske ska fråga min fru) något för mitt »geni«, men visst ligger det där och pyr – den där självhävdelsen, manligt FÖRKLARANDE. Jag är väl inte heller värsta sort. Men jag är en sort. Med och förstärker exakt det som inte ska förstärkas. För det vidare till mina barn för att jag inte nog värjt mig mot manligheten.
För jag tror inte längre att det räcker att bara se ut som ett alternativ. En måste också vara ett alternativ. Manligt geni eller inte.
Jonas Danielsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs om vår nya krönikör Jonas: "Jag har en liten folkbildningsgubbe i mig".