Fira med årgång

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Få drycker används för att fira lika mycket som champagne, så varför bryta traditionen när det gäller ett så fantastiskt vin? Nu när det närmar sig nyår är det dessutom utmärkt läge att fira med något extra gott, nämligen champagne millésime.
Vad är då millésime? Det är inte alls så komplicerat som det kanske låter. Det är helt enkelt det franska ordet för årgång som ofta används när man gör champagne från ett och samma år. Även termen vintage, som är lite enklare att förstå, förekommer och betyder samma sak.
Till skillnad från de flesta andra vinregioner så är det i Champagne vanligast att blanda flera olika årgångar i sitt vin. Det här är en gammal tradition som uppkom eftersom klimatet är så svalt i området och det gör skörden osäker. För att kunna leverera vin varje år, och ett vin som smakar likadant varje år, började man därför spara vin för att kunna blanda. Det är dessa champagner som idag är de vanligaste, så kallade non-vintage (utan årgång).

Klimatet i Champagne är fortfarande väldigt svalt och risken för frostskador är stora. Men ibland kommer det riktigt bra år där väderleken spelar vinmakaren i handen och de får möjligheten att tillverka sin champagne från bara en årgång, för att belysa hur bra just det växtåret var. Exempel på sådana år är 1996 och 2002, två toppår där Champagnen blev i princip så bra den kan bli. 2002 går dessutom att hitta på Systembolaget fortfarande. Även 2008 och 2009 var väldigt bra årgångar, så njut av din millésime eller vintage till nyår!
Tina Johansson

Dryckestips: 
7592
Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs 2008
Frankrike, Champagne
Nr 7592, 319 kr
En lätt och fräsch champagne gjord bara på chardonnay med en väldigt fruktig smak av mogna äpplen och citron med en ton av jasminblomma.

palmer
Palmer & Co Vintage Brut 2009
Frankrike, Champagne
Nr 7867, 349 kr
En lite fylligare champagne med kraftigare smak av äpplen, apelsinzest, vit nougat och en klassisk brödighet som gör sig god till mat.