Sött från Portugal

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.Nu börjar det bli dags för julmys och även om glöggkoppen eller julmusten lockar finns det andra drycker som passar minst lika bra, i alla fall till grönmögelosten och chokladtryffeln – nämligen portvin.
Portvin är ett sött starkvin från Dourodalen i norra Portugal. Det kommer som både vitt och rosé men det är det röda som rönt framgång och passar bra nu i jul. Portvin har vanligtvis ingen årgång då man blandar vin från flera årgångar för att få en jämn smak år efter år, precis som man gör i Champagne. När man tillverkar port börjar man som ett vanligt vin men i stället för att låta allt socker jäsa ut till alkohol avstannar man jäsningen genom att hälla i druvsprit. Det gör att vinet blir sött med en hög alkohol runt 20 procent. På grund av det blir vinet väldigt fylligt och smakrikt, så ett glas till julfikat räcker gott.

Det är senare, under fatlagringen, som det avgörs vilken stil av port du får. Det finns två huvudstilarna, Ruby och Tawny. De är väldigt olika då Ruby lagras två–tre år och inte nödvändigtvis på fat och blir väldigt fruktigt. Tawny däremot lagras fler år på fat vilket gör att det oxiderar lite och blir mer brunt än rött i färgen. Oxideringen ger vinet en smak av torkad frukt och nötter.
Det finns självklart ett gäng understilar av Ruby och Tawny där LBV, Late Bottled Vintage, är en av de mest populära. Det är en årgångsbetecknad Ruby port som fått ligga längre på fat innan den buteljeras. Håll utkik efter det i jul!
Tina Johansson

Dryckestips: 
8048frilagd
Kopke Fine Ruby
Portugal, Porto
Nr 8048, 79:-
Halvflaska med sött och fruktigt portvin med smak av plommon och russin. Perfekt till pepparkakan med grönmögelost.
8016frilagd
Churchill´s Late Bottled Vintage 2012
Portugal, Porto
Nr 8016, 99:-
En till halvflaska! Väldigt söt, fyllig och komplex med smak av fikon, björnbär och mörk choklad.