Druva eller distrikt?

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Chablis – ett av de överlägset mest populära vita viner vi dricker. De flesta känner till ordet Chablis, men få vet vad det faktiskt innebär.
Till skillnad från vad många tror så är Chablis inte en druva, utan ett distrikt som ligger i Bourgogne, norra Frankrike. Här är klimatet svalt, längre norrut än såhär är det svårt att odla vin. Druvan är alltid Chardonnay, som här ger väldigt strama viner med hög syra och smak av gröna äpplen, citron och en kalkig mineral. Till skillnad från andra Chardonnay-viner som är kända för sin lagring på ekfat så har Chablis-viner ingen smak av ek. Vinerna kan visserligen lagras på fat, men i så fall är de gamla och ger ingen smak, faten ger istället ett fylligare vin.

Chablis kommer i fyra kvalitetsnivåer beroende på var i området druvorna har växt; Petit Chablis, Chablis, Premier Cru och Grand Cru där Chablis är störst volymmässigt. De stora skillnaderna mellan klasserna är solexponering och jordmån, i Grand Cru som är den högsta klassningen får druvorna mest sol vilket gör dem mognare. I lägsta klassen, Petit Chablis, växer druvorna på en annan jordmån. Det ger lite olika stil på vinerna där Petit Chablis är lättast och Grand Cru fetare och mognare i smaken.

Nackdelarna med ett så nordligt klimat gör sig dock påmind ibland. Under april månad har Chablis drabbats av hårda frostnätter, precis som förra året, vilket gjort att stora delar av skörden förlorats. Om du gillar Chablis, passa på att investera i ett lager nu!
Tina Johansson

Dryckestips:
clotilde
Clotilde Davenne Chablis 2015
Frankrike, Bourgogne
Chablis, Nr 6307, 169 kronor
En väldigt frisk och fräsch Chablis med fruktig smak av päron, äpple och citron. Redo att dricka nu!
Fourchaume VV w
Domaine d´Henri Chablis Premier Cru Fourchaume Vieilles Vignes 2012
Frankrike, Bourgogne
Chablis, Nr 75657, 299 kronor
Ett lite fylligare och komplexare vin med smak av gråpäron och en rökig och kryddig ton som stannar kvar långt efter man provat.