Kriminellt spännande i lurarna

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 21. 


Den förändrar podcastvärlden över en natt, dokumentärserien Serial. Det fanns förstås redan gott om högkvalitativa reportage att välja bland – inte minst This American Life som Serials skapare Sarah Koenig och Julie Snyder arbetat för i många år. Men där This American Life varje vecka levererar traditionella fristående reportage sänker Serial i stället tempot och berättar långsamt och metodiskt historien om Adnan Sayed, sedan 15 år dömd för mordet på 18-åriga exflickvännen Hae Min Lee. I tolv avsnitt kastas lyssnaren mellan instinkten att helt frikänna den till synes genomsympatiske Adnan, och misstanken om att han i själva verket är en manipulativ och iskall mördare.
True crime-genren har en lång historia. Redan i 1500-talets Storbritannien cirkulerade ett slags pamfletter och magasin som redogjorde för dåtidens mest blodiga och gruvsamma brott, och under 1900-talet cementerade reportageböcker som »Helter Skelter« (boken om Charles Manson) och Truman Capotes »In Cold Blood« True Crime-litteraturen på allvar.

Jag har själv konsumerat mer ond bråd död i reportage-bokform än vad som rimligtvis kan vara nyttigt, men den senaste tidens fantastiska granskningar via podcasts adderar en helt ny dimension till upplevelsen. Till skillnad från böckernas traditionella berättelseform sänds avsnitten mer eller mindre i realtid, där nya alternativa förklaringar och gärningsmän kan dyka upp längs vägen. I fallet Serial gick det så långt att den nu 35-årige Adnan Syed fått resning efter att ha levt närmare halva sitt liv bakom galler.
Så blev också fallet efter att säsong ett av den svenska podcasten Spår sänts. Reportrarna Anton Berg och Martin Johnsson (tidigare P3 dokumentär) gräver ner sig i det 12 år gamla Kalamarksmordet, där man avslöjar flera tveksamheter i bevisningen mot den livstidsdömde Kaj Linna. Efter att Linna själv gjort flera försök att få resning ledde uppmärksamheten kring Spår till att Högsta domstolen i januari 2017 beslutade att bevilja en ny rättegång – förhandlingar som just nu pågår i Hovrätten här i Umeå. Om Kaj Linna frikänns betyder det att han suttit oskyldigt dömd i tolv år – längre än någon annan oskyldigt morddömd i känd svensk rättshistoria. Det finns bevisligen kraft i podcastformatet.

Tips på andra True Crime-podcasts: In the Dark, Accused, S-Town och Stranglers.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.