Två olika druvor – eller?

Förstå vinetiketten med hjälp av sommeliern Tina Johansson.


Syrah och Shiraz. Olika namn på samma druva, men även namnen på två olika vinstilar.

Rödvinsdruvan Syrah härstammar från Frankrike och odlas framförallt på olika platser i Rhônedalen. Här står den som ensam druva i bland annat Hermitage och Cornas, och som en del av en blandning med andra druvor i exempelvis Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône. Här kommer druvans namn aldrig stå på etiketten då man generellt fokuserar mer på ursprunget än druvan i Europa.

Därför är det vanligare att på etiketten se Shiraz – dessa viner tillverkas nästan uteslutande utanför Europa, det som kallas »Nya Världen«. Ursprunget till det här namnet på druvan sägs komma från Australien. När vinodlingen tog fart här skickades Syrah-stockar från Frankrike för att planteras, men här sägs man ha gjort ett misstag. I stället för att skriva Syrah skrev man Scyras som senare ska ha utvecklats till dagens Shiraz. Det är i Australien Shiraz har fått framgång, precis som Syrah har i Rhône. Det främsta området för Shiraz i Australien är Barossa, det är också ett område många brukar känna igen.

Trots att namnen är olika är det egentligen en och samma druva. Däremot brukar de göras i olika stilar, ett vin på Syrah är ofta stramare med smak av mörka bär, peppar, lakrits och läder. Ett Shiraz-vin däremot är ofta väldigt solmoget och bärig, fylligare och vanligtvis med en lite högre alkohol eftersom den växt i ett varmare och soligare klimat.
En fantastisk druva med två olika uttryck, vilken blir din favorit?
Tina Johansson

Dryckestips:
2800
Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2014
Frankrike, Crozes-Hermitage
Nr 2800, 155 kr
En klassisk Syrah från Rhône. Smak av björnbär, svartpeppar, charkuterier och läder som passar perfekt till det klassiska örtmarinerade lammet.

75398 01 Schild Estate Shiraz
Schild Estate Barossa Valley Shiraz 2013
Australien, Barossa Valley
Nr 75398, 195 kr
Här hittar vi solmogna svarta vinbär, nästan med en syltig smak. Ett väldigt fylligt och smakrikt vin med hög fruktkoncentration.