Ännu en jävla SKAM-krönika

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 3.


Den saknar liksom modernt motstycke – hysterin kring den norska webb-serien SKAM. För er som antingen tillhör de tio procent av befolkningen (fortfarande!?) som inte har tillgång till internet, eller er som genom stenhård bojkott av samtliga mediekanaler, fikarumsprat och sociala sammanhang inte fått med er vad SKAM är kommer här en snabb resumé:
Dramaserien följer en grupp ungdomar vid en gymnasieskola förlagd på Oslos ekonomiskt välbeställda västkant. Här avhandlas allsköns vardagsproblem – olycklig kärlek, fördomar, svek, sexualitet, ätstörningar, ångest och generell tonårsproblematik. Den har med andra ord samtliga ingredienser för en vedervärdig kompott av överspel, klyschor och präktiga moralkakor, så som 99 procent av svenska ungdomsserier historiskt sett ut. I stället följs den av hela svenska folket med samma andäktighet som tidigare bara kunnat skådas under Hylands hörnas storhetstid.

Här skulle jag förstås vilja sticka ut nacken och säga: »SKAM är överskattad, jag förstår mig inte på hajpen«, det vore ju betydligt bättre för min roll som krönikör, men det kan jag helt enkelt inte. Jag älskar nämligen SKAM på ett vis som icke anstår en 36-årig småbarnspappa. Min vördnad för serien angränsar till besatthet, det är direkt ovärdigt. Jag följer karaktärerna på Instagram, ser om favoritavsnitt, gör tidningen Fridas webbtest »Vem är DU i SKAM« och mässar med en närmast religiös övertygelse för seriens förträfflighet för alla som orkar lyssna. Och för ganska många som inte orkar lyssna.

Mina jämnåriga vänner som ännu inte fångats av SKAM-vågen tittar uppgivet på mig, mumlar något om att de inte orkar ödsla tid på nån jävla »norsk Bullens brevfilm« och försöker byta ämne, men jag vägrar släppa taget. SKAM är nämligen som Bullens brevfilm om Bullens brevfilm hade varit välspelad och varm med genomarbetat manus, fantastiska karaktärer och utan pekpinnar. I skrivande stund sitter jag fortfarande och idisslar känslan från den tredje säsongen (som avklarades på två intensiva sittningar) och vill bara ha mer.
Vem får vi följa nästa säsong? Penetrator-Chris? Vilde? Mahdi? Spelar ingen roll, bara ge mig mer.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.