Min räddning under skitåret 2016

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 51.

2016, vilket episkt jävla skit-år, va? Krig, terrorism, rasistiska kommentarsfältsmobbare och ett amerikanskt presidentval som gjort en narcissistisk sociopat med galopperande Napoleonkomplex till världens mäktigaste man – det bådar ju inte sådär superdupergott inför 2017. Men allt är inte mörker, nöjesåret 2016 fullkomligt drällde av stordåd. Faktum är att det populärkulturella utbudet gång på gång räddat mitt sköra sinnestillstånd från vansinnets brant. Här är några av de kulturella livlinor jag tar med mig in i nästa år:

Podcast: Lilla Drevet
Liv Strömqvist, Ola Söderholm och Nanna Johansson lyfter nyheter och politik med en alldeles egen vinkel på annars uttjatade, komplicerade eller rent av tragiska händelser – och låter mig skratta rått åt eländet. Känner mig alltid lite smartare efter ett avsnitt också.

Bok: Alexander Schulman – Glöm mig
Det här är långt ifrån första gången Alex Schulman rotar i barndomen. Debutromanen ”Skynda att älska” speglade tomheten efter pappan Allan Schulman som gick bort, och trogna podcastlyssnare hade nog dessutom känslan av att Alex & Sigge efter fyra år redan avhandlat så gott som varje detalj i sin uppväxt. ”Glöm mig” bevisar motsatsen, när Schulman ömsint men ärligt gör upp med mammans eskalerande alkoholmissbruk och emotionella avstängdhet.

Låt: Maggie Rogers – Alaska
Klippet där demonproducenten Pharrell Williams brister ut i tårar av att höra musikskolestudenten Maggie Rogers låt/skolprojekt ”Alaska” blev en viral succé när det kom ut i våras, och spåret har närmare 22 miljoner spelningar på Spotify. Magkänslan säger att en av vår tids stora låtskrivare har klivit fram i rampljuset.

TV-serie: Skam
Som 36-årig småbarnspappa verkade det osannolikt att en norsk webb-ungdomsserie om tonåringar på en välbeställd Osloskola skulle bli en av årets stora tv-upplevelser. Nu blev det så. Skam är värd hajpen och hyllningsropen, se den och se den nu.

Film: The Big Short
Finanskrisen 2008 skildras smart, pedagogiskt och underhållande i Adam McKays filmatisering av boken The Big Short. Lämnar en dessutom med en känsla av undergång och obehag – så som alla bra filmer ska göra!
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.