Min reptilhjärna på sociala medier

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 49.

Vid det här laget har många av er säkert sett videoklippet där en nykläckt Iguana-ödla tvingas springa gatlopp mellan ilsket väsande ”racer snakes” som skjuter ur som atomdrivna projektiler från de omgivande stenblocken. När den gastkramande scenen från säsong två av BBC:s hyllade naturserie Life läckte ut i början av oktober blev den snabbt – i stenhård konkurrens med USA-valet och diverse delvis eller helt påhittade nyheter – webbens stora snackis. Den har kallats naturfilmhistoriens starkaste scen, och klippet har i skrivande stund omkring sju miljoner visningar på Youtube. Omkring 1 300 av dessa visningar från undertecknad.

För mig blev den lilla reptilens desperata kamp för överlevnad en symbol för den nästintill övermäktiga utmaningen att bibehålla en någotsånär sund sinnesstämning samtidigt som jag navigerar sociala medier detta herrens år 2016. Det börjar ju nämligen så snart som jag vaknar: 05.50 ringer väckarklockan på mobilen, och jag sätter omedelbart sömndrucket igång att scrolla igenom nattens skörd av tweets, facebooklänkar, instagramuppdateringar och snaps. Plötsligt skjuter en väsande länk till en hårdvinklad och till stora delar fabricerad ”nyhetsartikel” från Fria Tider om muslimers våldtäktsbenägenhet ut från Facebook, och jag tar några snabba mentala löpsteg för att komma undan. I nästa ögonblick tvingas jag sicksacka mellan en uppsjö tweets från världens (inom kort) mäktigaste man, som trots sitt nya och av allt att döma krävande jobb tycks ha all tid i världen att gnälla över kvaliteten på satir-tv-serier, valfusk (trots att han vann), och elaka musikalartister. Knappt har jag avvärjt det senaste anfallet mot mitt sköra morgonhumör innan en giftdrypande länk till Omni avslöjar den hatstorm som följt efter att en större varuhuskedja har haft den obegripliga fräckheten att porträttera ett mörkhyat barn i Luciautstyrsel i en facebookannons, och så här fortsätter det en god stund, tills jag yr och förvirrad släpper mobilen och stapplar in i duschens värmande trygghet. Jag kan nästan höra sir David Atteborough andas ut av lättnad.

För er som missat det fantastiska ödleklippet hittar ni det på Youtube, sök på Iguana vs Snakes. Se det och tänk på mig.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.