En björntjänst gör ju ingen glad

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 45.

Att följa såväl för- som efterspelet till Grand Hotels PR-katastrof ”Fascistgalan” (visst hette den så?) som ägde rum förra veckan har varit lika underhållande som osmakligt. Jag sitter kvar med samma mysvidriga tillfredsställelse som efter ett seriemaraton av Dr Drews Celebrity Rehab eller Lyxfällan – en potent mix av sympati, oklädsam överlägsenhet och en närmast total uppgivenhet för det mänskliga släktets möjligheter till en fungerande och samexisterande framtid. Ni har säkert inte undgått det i media: Sverigedemokraterna arrangerade en ”alternativ Nobelfest” och bjöd in viktiga brunskjortor från hela Europa för att äta gomiddag och highfiva varandra för olika anti-invandringsinitiativ. Detta orsakade en smärre folkstorm, och avbokningar från andra arrangörer strömmade in.

Mest underhållande/avgrundsmörkt är de fumlande men välmenande försök som landets köksbordsrasister gjort i sociala medier för att ta det anrika hotellet i försvar. Det vrålas om pk-maffia, gastas om yttrandefrihet och argumenteras för att ledarna för öppet rasistiska, homofobiska och kvinnofientliga organisationer minsann inte alls är så himla rasistiska, homofobiska eller kvinnofientliga. Att andra organisationer nu – helt logiskt – avbokat sina evenemang på Grand Hotel uppges vara ett tecken på att dessa är direkt antidemokratiska, ja rent av kommunistiska! Man anser, om jag förstått det rätt, att ett hotell måste få bestämma vilka organisationer som får hyra in sig, men att organisationerna som väljer bort ett hotell på grund av värdegrunder är jätteorättvisa. It’s complicated. Och mitt i detta sitter Grand Hotels PR-avdelning med svettig överläpp, glansig blick och kan bara se på medan mardrömmen växer och snittbetyget sjunker i takt med att tusentals svagbegåvade lantisar (som aldrig satt sin fot på Grand) sprutar ut särskrivningar i försvar för varför högerextremister VISST har rätt att partaja på deras fina hotell. Det hela påminner om när min fyraåriga dotter spillt ut ett glas saft över vardagsrumsbordet och ska ”hjälpa till att städa”. Med en iPad. Och färgkritor. Det blir ju bara värre.

På söndagen pudlade så slutligen Grand Hotel. ”Vi borde brutit kontraktet”, skrev man bland annat i ett ångerfyllt pressmeddelande. Mellan raderna läser jag: Snälla, sluta hjälpa till. Det blir ju bara värre.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.