Streamad kärlek är äkta kärlek

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 39.

”Hoping for love has fucking ruined my life!” Mickey (Gillian Jacobs) står frustrerad, smått dimmig av en försvarbar dos lugnande tabletter, och av någon outgrundlig anledning iklädd jeans och baddräkt, framför en samling främlingar och sammanfattar det många av oss säkert känner lite nu och då. Tv-serien Love vars första säsong släpptes i början av februari i år är skriven av bland andra Judd Apatow, Hollywoods okrönte konung av den moderna kärlekskomedin. Här följer vi tidigare nämnda Mickey, och nydumpade Gus tillvaro i Los Angeles hipsterkretsar. Det som börjar som en flyktig vänskap trasslar allt mer till sig och blir en röra av svartsjuka, bekräftelsetörst och sårade känslor. Känns det igen? Inte så konstigt. Kärlek på film och tv har en tendens att bli förlamande förutsägbar, sötsliskig och strömlinjeformat. Men, på senare år har en rad serier, inte minst just Netflixproducerade Love, lyckats leverera gripande, underhållande och originella berättelser där kärleken – eller kanske snarare det desperata sökandet efter det vi tror är kärlek – porträtterats på ett lika delar brutalt som ömsint vis.

Den första säsongen av den norska tv-serien Dag släpptes redan 2010, och har i omgångar sänts i SVT. Ändå är det förvånande många som missat denna pärla, där den desillusionerade parterapeuten Dag (Atle Antonsen) gör sitt bästa för att få samtliga patienter att förstå att tvåsamhet är en omöjlighet och kärlek en illution. Det är mörkt, det är hopplöst och det är gränslöst underhållande, alla avsnitt finns på Netflix.

HBO’s nyligen nedlagda Looking är ett Sex in the City förlagt i San Franciscos gayvärld. Här följer vi vännerna Patrick (Jonathan Groff), Agustín (Frankie J. Alvarez) och Dom (Murray Bartlett) som alla jagar både kärlek och karriär i en stad som är lika skoningslös mot svaghet som den är fixerad vid framgång. Lika delar mys och skämskudde, alla avsnitt finns på HBO Nordic. Så här lagom till hösten sjunker jag alltså – precis som större delen av svenska folket – långsamt allt djupare ner i soffan, dämpar belysningen och återstiftar på allvar bekantskapen med två nära och pålitliga vänner: Netflix och HBO Nordic. Den utdragna men direkt nödvändiga processen att gå i socialt ide har börjat, och årets tema är kärlek. Vi ses till våren.
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.