Avståndet mellan arbete och fritid

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 34.

Morgonen glittrar och min pyamasklädda uppenbarelse rör sig mot köket. ”Vill du har kaffe?” Frågar jag en nyrakad, noggrant påklädd make. ”Nej jag tar det på jobbet, tack ändå”, svarar han. Ett il av avundsjuka - kaffe på jobbet - så oerhört tilltalande. ”Jag tar kaffet på jobbet, jag också”, kontrar jag och laddar kaffebryggaren. Jodå minsann. Så är det. Åtminstone ännu ett tag är mitt kontor är hemma, mitt i vardagsrummet. Arbetet som frilans och författare borde ju vara att leva en dröm. En bulldeg som jäser medan krönikan skrivs. Kreativiteten i vardagen. Jobba - via mobilen, på bussen, i skogen, på stranden, på gymmet, i sängen. Så effektivt! Eller? Ja, det finns baksidor också.

Mina arbetstider är flytande, svällande, krympande. Arbetet genomsyrar, överlappar fritid och vice versa. Bokföring bredvid schackspel, telefonmötet bland blomjord, grus och stövlar. Offerter jämte Kamratposten. Och ensamheten framför datorn, kakorna i skafferiet jag bara inte kan låta bli att äta upp. Förlåt! Idéer som sprutar, driver och tär. Svårigheten att prioritera. Blommorna att vattna och tvättberget växer och barnens alla idéer och grannar som knackar och krönika att skriva och mail att besvara. Viktiga mail, oviktiga mail? Jobb eller fritid? Hur ska jag veta vad som är vad?

Den där vilsamma semestern som folk pratar om att de har på sommaren har jag nu upplevt för första gången på många år. Knepet - att åka långt, långt bort utan min dator och begränsad tillgång till mobilen. Mycket svårt var det att uthärda till en början, jag var rastlös och tom på samma gång, hjärtklappning koncentrationssvårigheter med fingrar som trummade mot bordsskivan. Jag tror det kallas abstinens. Efter några dagar inträdde en känsla av närvaro, lugn och liv. Nu har jag en plan. I september förflyttar jag datorn till ett kontor som ligger 7,2 kilometer från mitt hem. Ett cykelavstånd mellan arbete och fritid. Ett kontor där jag ska ta mitt morgonkaffe.
Anna Sundström Lindmark
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.